Száznál több vadonatúj mozdonyt és motorvonatot vásárolna a CFR 2026-ig

Az állami vasúttársaság közel 200 mozdony és vasúti kocsi felújítását is tervbe vette.

Átfogó modernizációba kezd a CFR, derüli ki a Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztérium honlapján közzétett dokumentumból. Az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében az állami vasúttársaság 16 elektromos mozdony, 20 elektromos motorvonat és 12 hidrogén meghajtású motorvonat beszerzését tervezi 2026-ig. Erre a célra 334 millió eurót költhet.Egyre kevesebben utaznak vasúton | Fotó: Agerpres

A Közlekedési Operatív Program (POT) keretében 99 elektromos meghajtású motorvonat vásárlása van tervbe véve, aminek a becsült költségvetése 882 millió euró.

Ugyancsak a PNRR keretében a meglévő járműpark felújítása is tervbe van véve. A CFR 55 elektromos mozdonyt és 139 vasúti kocsit szeretne korszerűsíteni, mely célra 166 millió euró van elkülönítve. A modernizációs kampányt 2026-ig kellene lebonyolítani. Az új, illetve a felújított mozdonyok és szerelvények főleg az időközben korszerűsített pályaszakaszokon közlekednének.

Ezen beruházások célja az utasok számának növelése. „Bizonyított tény, hogy a régi járműparknak újjal és modernnel való helyettesítése vonzerőt jelent a vasút számára” – olvasható a dokumentumban. A cél az, hogy 2026-ig a vasút szolgáltatásait igénybe vevők száma 25 százalékkal növekedjen a jelenlegi szinthez képest.

A dokumentum szerzői szerint a főleg a mellékvonalakon közlekedő régi és leromlott szerelvények képezik az egyik fő okát annak, hogy az elmúlt években sokan választották más közlekedési módozatot. A gyakori meghibásodások, s az ebből fakadó késések miatt is sok utas fordított hátat a vasútnak. A dokumentum szerint naponta 6-8 mozdony hibásodik meg munka közben, ami 80-200 perces késést okoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?