Tizenegy cég pályázik az Arad-Temesvár vasútvonal modernizálására

A CFR közel 4 milliárd lejt szán a beruházásra, vissza nem térítendő forrásból.

Tizenegy cég pályázik az Arad és Temesvár közti vasútvonal korszerűsítésének elvégzésére, jelentette be CFR Infrastructură. A beruházást két részre osztották: a Temesvár-Keleti pályaudvar  és a rohánci rendezőpályaudvar közti szakasz hossza 13,86, míg a Rohánc és Arad közti szakasz 55 km-es. Ez utóbbihoz hozzájön még az Újarad és Glogovác közti körülbelül 7 kilométeres pályaszakasz is.Ráfér a korszerűsítés a romániai vasutakra | Fotó: Gábos Albin

Az előbbi szakaszra 6, az utóbbira pedig 5 cég és konzorcium nyújtott be árajánlatot. A pályázók többsége külföldi: olasz, török és spanyol. A francia Alstom romániai leányvállalata a rövidebb szakasz korszerűsítésére tett árajánlatot.

A teljes beruházás becsült értéke 3,917 milliárd lej, a korszerűsítésre váró vasúti pálya teljes hossza kb. 76 km. A CFR vissza nem térítendő uniós forrásokból szándékozik finanszírozni a modernizálást. A versenytárgyalás nyerteseinek a szerződés aláírásától számítva 42 hónap áll majd rendelkezésükre a beruházás megvalósítására: 6 hónap a tervezésre, 36 hónap pedig a munkálatok elvégzésére. Ezek nem csupán a vasúti pálya-, hanem a vasútállomások felújítását is feltételezik. Helyenként meg fogják változtatni a jelenlegi nyomvonalat, illetve épül majd egy új híd a Maros felett.   

Ez a beruházás egy nagyobb projekt, az Aradot Karánsebessel összekötő vasútvonal modernizálásának a része. A munkálatok eredményeként a szerelvények 160 km/órás sebességgel közlekedhetnek majd Arad és Temesvár között.

Kapcsolódók

Kimaradt?