200 km/h-s sebességgel közlekedő mozdonyokat vásárolna a CFR

Időszerű is lenne a beszerzés, mivel a CFR mozdonyainak átlagéletkora 40 év körül van.

Modern mozdonyokat vásárolna az állami vasúttársaság (CFR) számára a vasúti reformokkal foglalkozó hatóság (ARF). A Közbeszerzések Elektronikus Rendszerébe (SEAP) feltöltött hirdetés szerint az ARF egy négytengelyes, 200 km/h-s sebesség elérésére képes, az egységes európai vasútközlekedés-irányítási rendszerrel (ERTMS) kommunikáló fedélzeti egységgel felszerelt villanymozdonyra vár tájékoztató jellegű árajánlatot. A mozdonynak alkalmasnak kell lennie minimum 16 vasúti kocsi vontatására. A gyártónak 15 évig biztosítani kell a jármű karbantartását, amit a vásárló kiterjeszthet 30 évre.Kiöregedett mozdonyok húzzák a szerelvényeket | Fotó: Wikipedia

Az ARF április 20-ig várja az árajánlatokat. A közbeszerzési eljárást később fogják kiírni, azt egyelőre nem lehet tudni, hány mozdonyt vásárolna a CFR.

Az állami vasúttársaság járműállományának zömét a craiovai Electroputere és a zágrábi Koncar által gyártott mozdonyok teszik ki. 2019 végén az állami vasúttársaság személyszállítási részlegénél a villamos mozdonyok átlagos életkora 38 év volt, míg a dízeleké 44 év. 2010 után a CFR vásárolt pár Transmontana mozdonyt is, melyet a craiovai Softronic gyárt. 2007 és 2019 között mindössze 12 mozdonyt korszerűsítettek.

Azzal, hogy 200 km/órás végsebességű mozdonyok beszerzését tervezi, az ARF nagyfokú optimizmusról tesz tanúbizonyságot, jelenleg ugyanis csak elvétve találni olyan pályaszakaszokat, ahol ekkora sebességgel közlekedhetnek a vonatok.

Kapcsolódók

Kimaradt?