Schengeni csatlakozás: kiszippanthatja az ázsiai munkaerőt az országból a szárazföldi határok megnyitása

A nagyobb nyugati bérek reményében már most továbbáll az EU-n kívüli munkavállalók jelentős része, de belegondolni is rossz, mi lesz, ha életbe lép Románia teljes körű Schengen-tagsága.  

A romániai politikusok és az üzleti világ képviselői kórusban követelik az ország mihamarabbi teljes körű csatlakozását a schengeni övezethez, azt hangoztatva, az utazóknak mennyi kellemetlenséget, a gazdaságnak pedig mekkora kárt okoz annak elmaradása. Mindeközben úgy tűnik, teljesen megfeledkeznek a veszélyről, amit a csatlakozás jelent majd a hazai munkaerőpiac számára, megnyitva a legális utat az EU-n kívüli munkavállalók számára a Nyugat felé. Márpedig a honi gazdaság jelen körülmények között is súlyos munkaerőhiánnyal küzd.

A nagyváradi köztisztasági vállalat nepáli dolgozói | A szerző felvétele

Azt, hogy hány vendégmunkás dolgozik Romániában, pontosan nem lehet tudni, ugyanis, ahogy az idehaza megszokott, az illetékes intézmények erősen eltérő adatokat adnak meg. A Bevándorlásügyi Felügyelőség (IGI) adatai szerint 2023 végén közel 75 ezren voltak. Ennek ellentmondva, tavaly nyáron a Munkaügyi Felügyelőség azt közölte, hogy a számuk megközelíti a 100 ezret. Az Economica.net megkeresésére a munkaügyi tárca tavaly szeptemberben azt a tájékoztatást adta, hogy szeptember 1-jén 118 ezer nem EU-s állampolgárnak volt érvényes munkaszerződése Romániában.  

Az idei évre a kormány ismét 100 ezres kvótát hagyott jóvá, nőhetett tehát a létszámuk, de hogy ez pontosan mit jelent, azt tulajdonképpen senki sem tudja.

Vendégmunkások átutazóban

A vendégmunkások közül viszonylag sokan már akkor is nyugat felé vették az irányt, amikor Románia még a légtérben sem volt a schengeni térség része. „Tavaly télen 23 szudáni munkásom volt, akiknek mindent biztosítottam, szállást és étkezést is. Tavasszal, egy napra rá, hogy megkapták a fizetésüket, mind eltűntek” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Valeriu Trip, az autókba való kiegészítőket gyártó Valtryp tulajdonosa.

Cristian Erbașu, az egyik legnagyobb romániai építőipari vállalat, a Construcții Erbașu tulajdonosa azt mondja, hogy az elmúlt két évben nőtt az illegálisan Nyugat-Európába távozó vendégmunkások aránya. „A mi cégünknek nagyon rossz tapasztalatai vannak a pakisztániakkal. A 75 százalékuk az első két hónap után továbbállt. Más nemzetiségek esetében sokkal kisebb volt az arány” – nyilatkozta az üzletember az Economedia.ro-nak.

„Becsléseink szerint a légi schengeni csatlakozás óta a vendégmunkások 35-40 százaléka elhagyta Romániát” – nyilatkozta az economica.net-nek Yosef Gavriel Peisakh, a Work From Asia munkaközvetítő ügynükség vezérigazgatója. Állítása szerint olyanok is vannak, akik munkába sem állnak Romániában, hanem egyből megpróbálnak eljutni valamelyik nyugati országba.

A béremelés nem megoldás

Ha megkapjuk a szárazföldi Schengen-tagságot is, akkor borítékolható, hogy a jelenség fel fog erősödni. „A külföldi munkaerő nem elszivárog majd, mint most, a Nyugat egy az egyben el fogja szippantani” – nyilatkozta a Maszolnak egy nagyváradi vendéglátóipari vállalkozó, aki nepáli, indonéz és Sri Lanka-i dolgozókat is foglalkoztat. Véleménye szerint fizetésemeléssel nem lehet ezt megakadályozni, mivel a romániai bérek nem versenyezhetnek a nyugatiakkal.

Cristian Erbașu is osztja ezt a véleményt. „A csatlakozás első hatása a munkaerő elvándorlásának a felerősödése lesz. Utána a romániai vállalkozók fel fogják emelni a fizetéseket, remélve, hogy így visszaesik a távozók száma. Természetesen ez a vállalkozók szolgáltatásainak a drágulását vonja majd maga után, főleg hogy az elkövetkező években a munkaerőhiány egyre súlyosabb lesz” – mondja a bukaresti üzletember.

Elmondása szerint a hatóságok lényegében tehetetlenek a jelenséggel szemben, még akkor is, ha a nyugati országokba távozó vendégmunkások munkavállalási engedélye csak Romániára szól. „Nagyon nehéz lenne őket megállítani, mivel a nyugati államok, ha hivatalosan nem is ismerik el, akarják ezt a munkaerőt, s miután megérkeznek oda, semmit nem tesznek azért, hogy hazaküldjék” – fejtegeti Cristian Erbașu.

Călin Roman, az Erbașu Transilvania igazgatója szintén úgy látja, a fizetésemelés semmit sem old meg: ”Vannak cégek, melyek havi 1800 eurót is fizetnek, még sincs elég szakmunkásuk”. Ennek egyszerű a magyarázata: Nyugaton is munkaerőhiány van, az ottani bérekkel pedig a romániai cégek, bármennyire erőlködnek is, nem tudnak konkurálni, ezért az ázsiai vendégmunkások elmennek, a románok pedig nem jönnek haza. „Az ottani cégeknek sincs kivel dolgoztatniuk, így hát bért emelnek. Nem mondhatnak le 2 millió romániai dolgozóról” – mondja Călin Roman.

A vendégmunkások elvándorlásának a mérséklésére az egyik válasz a munkavállalási engedélyek kibocsátásának felgyorsítása lehetne, a gyakorlatban azonban épp ellentétes folyamat zajlik.

„A vízumok kibocsátása még körülményesebbé vált, mert Romániai Vízumközpont jóváhagyása mellett a többi schengeni országéra is szükség van, ami elnyújtja a folyamatot. Ráadásul a román konzulátusok személyzete szigorúbb lett, nőtt az elutasított igénylések aránya. A munkáltatók, akiknek nagy szükségük van munkaerőre, arra panaszkodnak, hogy az alkalmazás, a jelentkezők kiválasztása után egyre hosszabb időbe telik, egyes esetekben akár egy évig is eltarthat” – mondja a Work From Asia igazgatója. Az érintett vállalkozók elmondásai szerint korábban átlagosan nyolc hónapba tellett egy EU-n kívüli vendégmunkás alkalmazása.

Várhatjuk türelmetlenül a schengeni csatlakozás áldásait, de ne lepődjünk meg, ha a munkaerőhiány további súlyosbodását is elhozza majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?