Románia nem engedheti meg magának a költségvetési bevételek csökkenését

Daniel Dăianut arról kérdezték, hogy lehetségesnek tartja-e idén az adócsökkentéseket. A szakember válaszában kifejtette, hogy a bevételcsökkenéshez vezető lépésekhez olyan intézkedéseknek kell kötelező módon társulniuk, amelyek kompenzálják a kieső költségvetési bevételeket. Románia azonban szerinte a jelentős uniós források ellenére nincs abban a helyzetben, hogy lemondjon a költségvetési bevételek egy részéről.

Kijelentésének alátámasztására példaként említette, hogy idén a GDP 0,5 százalékával - 7,5 milliárd lejjel - nőnek a védelmi kiadások. Szerinte ez önmagában megoldhatatlan feladat elé állítja ebben az évben a kormányt, mert folytatnia kell az államháztartási hiány konszolidálását, vagyis a GDP 4,4 százalékára kell csökkentenie a költségvetési deficitet.

Dăianu megjegyezte, hogy Románia idén ugyan elkerüli a recessziót, de a gazdasági növekedés lassulása és az infláció további nehézségeket okoz a költségvetés konszolidálásában.

A Költségvetési Tanács elnöke elmondta, hogy jelenleg a devizahitelek állománya gyorsabban növekedik a lejben felvett hitelekénél. Ennek kapcsán kijelentette, hogy a kizárólag a devizahitelezéstől függő gazdaságok rendkívül sebezhetőek, ezért a nemzetközi pénzügyi intézmények a nemzeti valutában történő hitelezésre intenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?