banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

RMDSZ-es törvénytervezet: az állam kompenzálja a munkaadók adótartozásait a ki nem fizetett betegpénzekkel

Az RMDSZ olyan vállalkozásokat segítő pénzügyi kompenzációs rendszert dolgozott ki, amely lehetővé tenné, hogy a cégek adótartozásait kompenzálja az állam a vállalkozásoknak ki nem fizetett betegpénzekkel. Ez a rendszer hatékony és innovatív megoldást kínálna a vállalkozások pénzügyi nehézségeinek enyhítésére, miközben biztosítja, hogy az alkalmazottakat ne érje hátrány munkahelyükön.

A törvénytervezet kidolgozója, Miklós Zoltán sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő a Maszol érdeklődésére rámutatott: nincs rendben, hogy az egészségbiztosító több hónapos, akár éves késéssel fizeti ki a betegpénzeket és milliárdos nagyságrendű összegekkel tartozik a munkaadóknak.Miklós Zoltán | Fotó: Kocsis B. János

Rendezni kell az állam és az adófizető kapcsolatát, mondja Miklós Zoltán aki szerint törvénytervezete lényege, hogy ha a munkaadónak az egészségbiztosító nem fizeti ki a betegszabadságokat, akkor kérheti az adóhatóságtól, hogy cserébe ugyanakkora összegben töröljék el adótartozását. Ha a cégnek nincs tartozása az állam fele, kérheti, hogy a betegpénz összegének értékében kompenzálják jövőbeli adóit.

A háromszéki képviselő szerint ez a kompenzálási rendszer hatékony és innovatív megoldást kínálna a vállalkozások pénzügyi nehézségeinek enyhítésére, miközben biztosítja, hogy az alkalmazottakat ne érje hátrány munkahelyükön.

Ha egy munkavállaló betegszabadságra megy, az első 5 napot a munkáltató fizeti, a következő napokat pedig a munkáltató megelőlegezi, de az Egészségbiztosító Pénztártól kell utólag behajtania. A probléma az, hogy ezeket a vállalatok által megelőlegezett összegeket soha nem fizetik vissza időben, emiatt a vállalatoknak komoly pénzforgalmi problémáik vannak: nehézségekbe ütköznek a beruházási projektek megvalósításában, az árubeszerzésben, a bérek kifizetésében vagy az állam fele történő adóbefizetésben.

A kompenzálási megoldással nemcsak a vállalkozások pénzforgalmi problémáját orvosolnák, hanem méltányos egyensúlyt teremtenének az adófizető és az állam között annak érdekében, hogy az állam mulasztásai miatt ne a vállalatvezetők kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe – tette hozzá Miklós Zoltán.

A törvénytervezetet kedden iktatták a parlamentben: Azt előbb a szenátus és a képviselőház szakbizottságaiban vitatják meg, majd a szenátusi plénum elsődleges értékelése után a végső döntést a képviselőház hozza meg.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?