Miklós Zoltán: ha az állam nem fizeti ki a betegpénzeket, cserébe a cégnek ne kelljen adót fizetnie

A betegszabadságok problémája kapcsán fontos megvizsgálni az állam felelősségét is, hiszen nem térítik meg időben a munkaadóknak a betegpénzeket. A több száz napos késések pénzügyi problémát okoznak a vállalkozásoknak, hívta fel a figyelmet Miklós Zoltán háromszéki parlamenti képviselő.

Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa a Maszolnak elmondta: olyan törvénytervezetet készül benyújtani, amely lehetőséget biztosítana, hogy az állam által ki nem fizetett betegszabadságok összegét kompenzálni lehessen a vállalkozás adótartozásával.

Miklos Zoltan érdeklődésünkre leszögezte: nincs az rendben, hogy a kormány adót vet ki a betegszabadságra arra hivatkozva, hogy az orvosok sok betegszabadságot adnak és az állam nagy összegeket fizet ki ezért. Az államnak tennie kellene a dolgát, ellenőrizni a betegszabadságokat és kiszűrni a visszaéléseket, nem pedig plusz adóval sújtani mindenkit csak azért, mert egyesek visszaélnek a betegszabadságokkal, hangsúlyozta.

Fotó: Miklós Zoltán Facebook-oldala

Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa arra utalt, hogy a kormány sürgősségi rendelettel vezette be, hogy 2024. január elsejétől minden betegszabadságon lévő személy plusz 10%-os egészségbiztosítási járulékot (CASS) kell fizessen. Ez egy plusz adóteher a korábbi járulékok befizetése mellett, hiszen eddig a betegszabadság alatt kapott juttatásokat 25%-os társadalombiztosítási (CAS) és 10% jövedelemadó terhelte, most pedig ehhez hozzáadódik még egy további 10% egészségbiztosítási járulék. Az RMDSZ álláspontja szerint a betegszabadságra kivetett járulékfizetési kötelezettséget minden betegségkategória esetén el kellene törölni, nem csak a krónikus betegek esetében.

 

Miklós Zoltán magyarázata szerint, az alkalmazott betegszabadságának első 5 napját a munkaadó fizeti, és az ezt követő napokat is első körben a munkaadó kell kifizesse, de az államnak meg kell térítenie ezeket az összegeket. Probléma, hogy az állam nem fizet időben. Jelenleg több száz napos késések vannak, ami a vállalkozásoknak likviditási problémát jelentenek, az állam tartozása miatt nem tudnak beruházási projekteket végrehajtani, nincs pénzük árut vásárolni. Ebből a szempontból az államnak „felelősséget kellene vállalnia”, mondta a háromszéki parlamenti képviselő.

Kompenzálási rendszer létrehozásán dolgoznak, mondta el a Maszolnak Miklós Zoltán, aki szerint a törvénytervezet lényege, hogy ha a vállalkozásnak az állam nem fizette ki a betegszabadságokat, akkor az állami tartozás összegét kompenzálják a cég adóterheivel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?