Állítólag megvan a deficitcsökkentő csomagtervezet végleges változata

Közzétette kedden a honlapján a kormány a deficitcsökkentő csomag törvénytervezetének végső változatát. A jogszabályjavaslat többek között előírja a dohánytermékek jövedéki adójának módosítását, illetve a nagy értékű ingatlanok és gépkocsik megadóztatását.

Amint megírtuk, a kormány a képviselőház és a szenátus kedd esti együttes ülésén vállal felelősséget a törvénytervezetért a parlament előtt.

A jogszabályjavaslat a pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott változathoz képest több pontban módosult. A változtatások az étkezési utalványokat, az előadásokra és sporteseményekre szóló jegyek áfáját (TVA-ját) és a nagyvállalatokra kivetett árbevétel-arányos különadó kiszámításának módját érintik.

A törvénytervezet kormány által jóváhagyott változata jövedéki adókat vezet be különadóként több alacsony kockázatú termékre: a dohánytartalmú és a nikotinmentes elektronikus cigarettákra, illetve az 5-8 g/100 ml közötti és a 8 g/100 ml fölötti cukortartalmú alkoholmentes italokra.

Illusztráció: Pexels

A jogszabályjavaslat előírja, hogy különadót kell fizetniük a nagy értékű lakóingatlanok és gépkocsik tulajdonosainak. E szerint a lakóingatlanok esetében ennek összegét úgy számítják ki, hogy 0,3 százalékos kulcsot alkalmaznak az épületnek a helyi adóhatóság által meghatározott értéke és a 2.500.000 lejes felső határ közötti különbségre. A gépkocsik különadója a vételár és a 375.000 lejes felső határ közötti különbség 0,3 százaléka lesz.

A megtakarításokat célzó előírások között szerepel az, hogy 2024. január elsejéig legalább 25 százalékkal csökkentik az államtitkári, államtanácsosi/államtitkár-helyettesi/alelnöki tisztségek számát, és a vezetői állások arányát az önálló költségvetésű intézményekben 8 százalékra korlátozzák.

A tervezet szerint 2023. október elsejétől csak a nettó 8 ezer lejes vagy ennél kisebb fizetésű közalkalmazottak jogosultak a 2019. január elsejei bruttó minimálbér kétszeresének megfelelő összegű éves étkezési támogatásra. A korlátozás nem terjed ki az erőszakszervezetek - hadsereg, rendőrség, titkosszolgálatok stb. – alkalmazottaira. Az étkezési támogatás összegét 2025-től évente az inflációhoz fogják igazítani.

A jogszabályjavaslat előírja, hogy a közalkalmazottak veszélyességi pótléka nem haladhatja meg az alapbér 15 százalékát, és az összege nem lehet nagyobb bruttó 1500 lejnél. Emellett meghatározza azt is, hogy mennyit költhetnek a közintézmények üzemanyagokra és mobiltelefon-előfizetésekre.

A törvénytervezet szerint a helyi, megyei és központi hatóságoknak úgy kell megszüntetniük, átszervezniük vagy összevonniuk az alárendelt közintézményeket, hogy a következő két feltétel teljesüljön: a személyzet létszáma legkevesebb 15 százalékkal kell csökkenjen, beleértve a vezetői állások számát is, illetve az intézmény működési költségei és dologi kiadásai legkevesebb 15 százalékkal kell csökkenjenek.

A közintézmények ilyen módon történő átszervezését, összevonását vagy megszüntetését 2023. október elseje és 2024. január elseje között kell lebonyolítani.

A törvénytervezet az adóelkerülést célzó, illetve a pénzügyi fegyelmet erősítő intézkedéseket is tartalmaz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁTKapcsolódók

Kimaradt?