Összeurópai jelenség: ha csökken az állami támogatás, befékez az elektromos autók értékesítése

Áprilisban már csak 5,5 százalék volt a teljesen elektromos autók piaci részesedése, egy évvel korábban még 12,9 százalék.

A vártnál jóval kisebb a sikere a Roncsautó Plusz programnak a magánszemélyek körében, ismerte el Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter, anélkül, hogy konkrét adatokat közölt volna.Fotó: Pixabay

A magánszemélyek részéről megnyilvánuló kereslet látványos csökkenésének az oka az, hogy a kormány a tavalyi 11 ezer euróról euróról 5 ezer euróra csökkentette az egy jármű vásárlására folyósítható maximális állami támogatás értékét.

Az economica.net emlékeztet rá, Mircea Fechet március elején azt mondta, hogy „az elektromos autók iránti étvágy kisebb juttatással is ugyanolyan nagy lesz, mint tavaly”. A tények azt mutatják, hogy a miniszter nagyobbat nem is tévedhetett volna.

Idén idehaza számottevően visszaesett az elektromos autók iránti kereslet. 2023-ban a kizárólag elektromos meghajtású személygépkocsik piaci részesedése 10,7 százalék volt, április hónapban pedig 12,9 százalék. Az autógyártók és autóimportőrök szakmai érdekvédelmi szervezetének (APIA) az adatai szerint az idén áprilisban forgalomba íratott gépkocsiknak már csak az 5,5 százaléka volt elektromos, vagyis a piaci részesedésük több mint 60 százalékkal zsugorodott. A második tavaszi hónapban 18,3 százalékkal kevesebb elektromos autót írattak forgalomba, mint egy évvel korábban.  

Hasonló folyamatok játszódnak számos nyugati országban, így például az EU legnagyobb piacának számító Németországban is, ahol az állami szubvenció megszüntetése drasztikusan visszavetette az eladásokat. Németországban az első negyedévben 14,1 százalékkal kevesebb elektromos gépkocsit vásároltak, mint 2023 azonos időszakában, miközben a teljes autópiac 4,2 százalékkal bővült.

Ennek következtében január 1. és március 31. között az elektromos személygépkocsik részesedése a német autópiacon a tavaly 14,2 százalékról 11,7 százalékra csökkent. Az Európai Unió szintjén az elektromos autók piaci részesedése minimális mértékben csökkent, 12,1 százalékról 12 százalékra.  

A csökkenő kereslet miatt az Iváncsán működő, jelenlegi legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár a napokban bejelentette, hogy megválik dolgozóinak kétharmadától.  

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető magyarországi elemzője azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy a tisztán elektromos autók iránti kereslet nagyban függ az állami támogatástó, így annak a csökkenése a kereslet visszaesését vonja maga után. Ebben nagy szerepe van annak, hogy az elektromos autók jóval drágábbak, mint egy azonos kategóriájú hagyományos meghajtású jármű.  

Kapcsolódók

Kimaradt?