Online térképre gyűjti az elektromos autótöltőket az Energetikai Minisztérium

Az elektromos gépjárművek tulajdonosai így egy helyen találhatják majd meg valamennyi működő autótöltőt.

Az Energetikai Minisztérium online térképet tett elérhetővé a honlapján, melynek célja, hogy az elektromos autók tulajdonosai számára megkönnyítse a legközelebbi töltőállomás megtalálását.Illusztráció forrása: Energetikai Minisztérium

A kezdeményezést Sebastian Burduja tárcavezető sajtótájékoztatón jelentette be. “A romániai felhasználó helyzetében képzeltük magunkat, aki elektromos autót vezet, s szetetne eljutni A pontból B pontba. Ilyen helyzetben kellemetlen energia nélkül maradni, ezért egy egységes felületet kínálunk, hogy az autüsoknak ne kelljen 6-8 alkalmazást letölteniük a telefonjukra” – idézi az economica.net a minisztert.

Az online térkép több akar lenni egyszerű adatbázisnál, a későbbiekben a felhasználók valós idejű információt találhatnak majd arról is, hogy épp szabad-e egy adott töltő.

A minisztérium felkéri valamennyi üzemeltetőt, továbbítsák az office@anne.ro címre a töltőik pontos címét. A cikk megírásakor a térképen 526 töltő szerepelt. Azt, hogy pontosan hány elektromos töltőállomás van az országban, nem lehet tudni, az azonban egyértelmű, hogy ennél lényegesen több. A Maszol korábbi megkeresésére a Környezetvédelmi, Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium azt közölte, hogy az elmúlt év végéig 3140 autótöltőre kötött finanszírozási szerződést. Ez nem jelenti azt, hogy ennyi töltőállomás lenne, mivel egyáltalán nem biztos, hogy valamennyit működésbe is helyezték már, ugyanakkor vannak olyanok, melyeket nem kormányzati finanszírozással hoztak létre.

A minisztérium online térképe a semminél jobb, azonban egyelőre elég primitív, nehezen kezelhető felület.

Sebastian Burduja elmondása szerint Románia ezzel a kezdeményezéssel is az elektromobilitás uniós trendjéhez kíván csatlakozni. Az EU célkitűzése az, hogy 2030-ra a fontos közutakon 60 kilométerenként legyen egy elektromos autótöltő. Románia ettől még messzebb van, mint Makó volt egykor Jeruzsálemtől, a hazai töltőállomások elsöprő többsége ugyanis a településeken található, nem pedig az országutak mentén.

Kapcsolódók

Kimaradt?