Prognózis: 2030-ban 50 ezer elektromos autót fognak értékesíteni Romániában

A szakemberek szerint idén 19 ezer darab fölé nőhet az elektromos személygépkocsik hazai piaca.

Tavaly 15 318 elektromos autót írattak forgalomba Romániában, derüli ki az autógyártók és autóforgalmazók szakmai szervezete, az APIA adataiból. Ez 32 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.Fotó: Agerpres

A szakemberek arra számítanak, hogy idén is jelentősen nő majd az elektromos autók iránti kereslet, ha nem is olyan ütemben, mint tavaly. „A kihívások ellenére az elektromos autók iránti érdeklődés megmarad, az eladások nőni fognak, a piaci részesedésük 12,7 százalékra emelkedik” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Dan Vardie, az APIA elnöke. Ez a növekedés 19 100 gépkocsinak felel meg.

A középtávú prognózis ugyancsak optimizmust tükröz. „Ebben az ütemben 2025-ben 30 ezer körül lesz az elektromos autók száma, 2030-ban pedig elérjük az 50 ezret” – mondja Dan Vardie.

Az ágazati üzletemberek szerint gyorsabban is nőhetne a piac, azonban az infrastruktúra fejlődése, a töltőállomások száma nem tart lépest az elektromos autók iránti kereslet alakulásával. „Jelenleg az infrastruktúra hiánya fékezi a piac fejlődését. A már meglévő autópályákon és az épülőben levőkön az országos villamos hálózatra csatlakoztatott töltőállomásokat kell elhelyezni, az autósnak pedig előre tudnia kell, hogy szabad-e a töltő” – nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu volt miniszterelnök, az APIA tiszteletbeli elnöke.

Ha be is válik az APIA jóslata, az elektromos autók még hosszú éveken át roppant szerény részesedéssel fognak rendelkezni a romániai autópiacon. 2023-ban közel 142 ezer új személygépkocsit írattak forgalomba, s ezek mellett 316 ezer használt autót. Ennek az új állománynak kb. a 3,3 százaléka volt kizárólag elektromos meghajtású.

A januári adatok azt mutatták, hogy az új autók piaca mindössze 4,9 százalékkal bővül, miközben a használtaké szédületes ritmusban, 16,8 százalékkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?