Három milliárdot költöttünk a környezetbarát autóvásárlás szubvencionálására, minimális az eredmény

Az elektromos autók a hazai járműparknak mindössze a 0,313 százalékát teszik ki. Az elektromos gépkocsik elsöprő többségét a Roncsautó Plusz program keretében vásárolják, a szubvenciót igénybe nem vevő vásárlók száma elenyésző.

Az utóbbi időben a hazai sajtóban hemzsegnek a közúti közlekedés zöld átállásának újabb és újabb fantasztikus mérföldköveiről, az elektromos autó megállíthatatlan diadalmenetéről regélő cikkek. Mivel valós statisztikai adatokat közölnek, a tényszerűségük megkérdőjelezhetetlen, azonban jellemzően az aktuális, uniós és belföldi eladások bemutatására szorítkoznak, eltekintve az összkép felvázolásától. Márpedig az jóval árnyaltabb annál, amit a friss piaci adatok mutatnak.Fotó: Agerpres

Mostanáig 3 milliárd lejnél többet fordított közvetlenül Románia a környezetbarát, elektromos és hibrid gépjárművek elterjedésének ösztönzésére. A belső égésű motorosoknál kevésbé környezetszennyező autók vásárlásának szubvencionálása 2016-ban, a Cioloș-kabinet idején kezdődött. Az indulás fölöttébb szerény volt, az első évben a kormány mindössze 5 millió lejt különített el erre a célra, amivel, a Környezetvédelmi Alap (AFM) tájékoztatása szerint, 45 jármű, köztük 39 teljesen elektromos vásárlásához járult hozzá.

Egy évre rá már 45 millió lejjel ösztönözte az állam környezetbarát járművek vásárlását, 2018-ban 70 millióval, 2021-ben pedig már 900 millió lej volt a szubvenció értéke. Idén 780 millió lej volt a Roncsautó Plusz program költségvetése, amiből, első alkalommal, 68,32 millió lej állt a közintézmények rendelkezésére.

Sok pénz, kevés autó

Nyolc év alatt az állam 3,03875 milliárd lejjel, hozzávetőleg 617 millió euróval támogatta tehát közvetlenül az elektromos és a plug-in hibrid gépjárművek vásárlását. A teljes összeg ennél valamivel nagyobb, ugyanis ment pénz autótöltők létrehozására is, az ingyenesen használható töltőhelyek egy részét pedig szintén közpénzből működtetik önkormányzatok. A szubvencióból 1,56885 milliárd lej magánszemélyeknél landolt, míg 1,40158 milliárdot cégek kaptak.

Az első hét évben 29 364 szubvencionált gépkocsit vásároltak, amiből 23 945 volt teljesen elektromos. Az AFM-nek egyelőre nincsenek meg a 2023-as adatok. Az eddigi csúcsot a 2021-es év jelentette 12 833 járművel, köztük 10 238 elektromossal.

A gépjármű-bejegyzéssel és jogosítványokkal foglalkozó hivatal (DRPCIV) adatai szerint 2022 végén Romániában 26 186 elektromos gépjármű volt forgalomba íratva. Ebből az következik, hogy tisztán piaci alapon mindössze 2241 elektromos járművet sikerült értékesíteniük a hazai forgalmazóknak azóta, hogy ilyenek léteznek, ami minimális tétel egy kb. 19 milliós EU-tagállamban.

A Romániai Autógyártók és Importőrök Egyesületének (APIA) adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában 10 590 elektromos autót értékesítettek az országban, tehát máris megdőlt a 2021-es rekord. Ennek ellenére az elektromos és plug-in hibrid meghajtás részesedése még mindig csak 23,4 százalék az új személygépkocsik piacán, az elektromos autóké pedig 10,7 százalék. Ez utóbbiakból tehát még mindig kevesebbet vásárolnak, a nagyvonalú állami szubvenció ellenére, mint a leginkább környezetszennyező dízel járművekből, melyek piaci részesedése 13,1 százalék. Az új benzines autók piaci részesedése 63,5 százalék volt az év első nyolc hónapjában.

A DRPCIV adatai szerint 2022 végén Romániában 10 milliónál kicsivel több gépjármű volt forgalomba íratva, ezek közül 7 865 186 volt a személygépkocsik száma. Ezek közül 24 691 volt tisztán elektromos meghajtású, ami a teljes autópark 0,313 százalékának felel meg. Miközben tehát az állam 600 millió eurónál többet költött a közúti közlekedés kizöldítésére, az elektromos autók aránya lényegében elhanyagolható. A korábbi adatok fényében egyértelmű, hogy az elektromos autók vásárlásához nyújtott állami szubvenció már 1 milliárd euró fölött fog járni, amikor azok aránya a járműparkon belül eléri majd az 1 százalékot.

Még mindig a dízel az úr

A kizárólag az új járművekkel számoló statisztikák nagyon torz képet festenek a hazai autópiacról. Az új autók között az elektromos meghajtásúak piaci részesedése tavaly meghaladta a 9 százalékot. Ezzel szemben a teljes piacon, beleértve a használtak importált járműveket is, az elektromos autók száma 12 258-cal gyarapodott, miközben a dízeleké közel 178 ezerrel. A 2022-ben forgalomba íratott elektromos autók száma tehát tavaly csupán 6,9 százaléka volt a dízelekének. A számok nem azt mutatják, hogy egyre zöldebb lenne a hazai autóállomány, s azt feltételezni, hogy néhány éves távlatban Romániában lesz az elektromos autók árához szabott masszív vásárlóerő, rémes naivitás.

A DRPCIV adatai szerint a romániai autópark kb. 51 százalékát a dízeles járművek teszik ki, a benzinesek részaránya 47, a hibrideké pedig kb. 2 százalék. A személygépkocsik 82 százaléka 12 évesnél idősebb, míg a 2 évesnél újabbak részaránya csupán 4 százalék.

Idén az elektromos autó vásárlására igénybe vehető maximális szubvenció értéke, minden feltétel teljesülése esetén 12 ezer euró körül volt, amiből akár 75 ezer eurós járművet is lehetett vásárolni. Ez utóbbi értékhatár erősen visszásan hat egy olyan országban, ahol másfél milliónál több munkavállalót fizetnek minimálbérrel, mely alig haladja meg a havi nettó 500 eurót. Az állam tehát olyanok autóvásárlását is nagyvonalúan támogatja, közpénzből, akik megengedhetik maguknak, hogy 60 ezer eurót meghaladó összeget fordítsanak erre a célra. Erősen vitatható, hogy a prémiumkategóriás járművek gyártóin és forgalmazóan, valamint a kedvezményezetteken kívül bárkinek is az érdekeit szolgálná a jelenlegi gyakorlat. A környezetét sem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?