Lehet, hogy már nem a Tesla a világ legnagyobb elektromos autógyártója

Egyes források szerint a Szegeden gyárat építő kínai BYD megelőzte amerikai riválisát.

2023 utolsó negyedévében a BYD lett a világ legnagyobb elektromos autógyártója, írja a Bloomberg alapján az economedia.ro.Készülnek az elektromos autók a BYD egyik gyárában | Fotó: Facebook/BYD

„Az autóipari verseny nagy változásokon ment át. Már nem a vállalatok méretéről és öröksége a lényeg, hanem az innováció sebességéről. A BYD hosszú ideje elkezdett készülni rá, hogy gyorsabban csinálja ezt annál, amennyire bárki is lehetségesnek gondolta” – nyilatkozta Bridget McCarthy, a mindkét konkurens vállalatban érdekelt Snow Bull Capital befektetési alap Kínáért felelős vezetője.

A BYD lényegesen olcsóbb, s egyúttal egyszerűbb, kevesebb csúcstechnológiát felhasználó gépkocsikat gyárt, mint a Tesla. A kínai cég kezdetben akkumulátorgyártással foglalkozott. 2003-ban felvásárolt egy nehéz anyagi helyzetben levő kisebb autógyártót. Legelső hibridje, melyet 2008-ban dobott piacra, nagy fiaskó volt, az első évben 48 darabot értékesítettek belőle.

A közelmúltig a BYD a kínai piacra koncentrált, külföldön szinte ismeretlennek számított. Az elkövetkező időszak a világpiaci terjeszkedésé lesz, a vállalat több gyár építését is tervezi, ezek egyike Szegeden lesz.

A Bloomberg szerint, ha a BYD élre is áll az eladások tekintetében, továbbra is a Tesla marad az éllovas az árbevétel és a piaci érték tekintetében. Egyes becslések szerint a Tesla jövő évi árbevétele 114 milliárd dollár lesz, a BYD-é pedig 112 milliárd.

Egyes internetes források ugyanakkor élesen ellentmondanak a Bloombergnek. A Visual Capitalist adatai szerint 2023 első nyolc hónapjában 772 364 darab Tesla Model Y és 364 403 Tesla Model 3 kelt el, míg a BYD az Atto 3 típusból 265 688, a Dolphinból 222 825, a Seagullból pedig 95 202 egységet értékesített. Ebből az következik, hogy augusztus végén a Tesla még lóhosszal vezetett kínai riválisa előtt, a helyzet pedig négy hónap alatt nem változhatott radikálisan.

Az ev-volumes.com szakportál ellentmond mindkét korábban említett forrásnak ellentmond, azt állítva, hogy a BYD már tavaly megelőzte a Teslát az eladások tekintetében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?