Búcsút mondhatunk egyelőre a napenergiával tölthető elektromos autónak

Mindkét ilyen projekten dolgozó európai cég, melyeknek idén kellett volna megkezdeniük a termelést, bedobta a törölközőt.

Letett a napenergiával tölthető személygépkocsik gyártásáról az Atlas Technologies, írja az economica.net. A holland cég az év közepén kellett volna elkezdje a Lightyear márkájú járművek gyártását, melyekre 150 előrendelést vett fel. A Lightyear 0 modell tervezett ára 250 ezer euró volt, az első megrendelőknek az év végén kellett volna leszállítani őket.Alom marad a napelemes Sion | Fotó: Facebook/Sono Motors

A cég egy megfizethetőbb árú, mindössze 40 ezer eurós típust is tervezett, a Lightyear 2-t. Ennek a gyártása 2025 kellett volna elkezdődjön egy finnországi üzemben.

Az Atlas Tehnologies azzal kecsegtette a megrendelőket, hogy a Lightyear 0 egy feltöltéssel 700 km megtételére képes, amiből 75 kilométert a tetőtérbe beépített napelemek biztosítanak.

A szkeptikusok megkérdőjelezték, hogy egy 60 kWh-s akkumulátorral lehetséges lenne ekkora távolság megtétele. A vállalat ezt azzal hárította el, hogy az autónak rendkívül jó az aerodinamikája, kicsi a tömege, mindössze 1575 kg és roppant alacsony a fogyasztása, 110 km/órás sebességnél csupán 10,5 kWh/100 km. Mindez fantasztikusan hangzik, s már csak le kellett volna gyártani a pompás elektromos járművet, erre azonban már nem kerül sor.

Az Atlas Tehnologies nem szűnik meg, a jövőben a tetőtérbe beépíthető napelemeket fog gyártani olyan cégek számára, melyek napenergiával is működő autókat állítanának elő, feltéve, hogy lesznek ilyenek.

Néhány hónappal korábban egy másik hasonló projekt fuccsolt be. A német Sono Motors Sion néven szándékozott forradalmian új elektromos autókat gyártani. Ezek a beépített napelemeknek köszönhetően heti 112 kilométert tehettek volna meg pusztán napenergiával. Hovatovább a jármű tervezői azt állították, hogy folyamatos napsütés esetén a heti hatótávolság 245 kilométerre nő.

A jármű természetesen fel volt szerelve egy hálózatról tölthető 54 kWh-s akkumulátorral is, melynek egyszeri feltöltése 305 km megtételére lett volna elég.

A Sion, jóval gyengébb műszaki paraméterei miatt lényegesen olcsóbb lett volna, mint Lightyear, csupán 29 900 euró. A gyártó ugyanakkor már 500 euróért felvett előrendeléseket 2022-ben, azt ígérve, hogy 2023 folyamán elkezdi a Sion gyártását. A lehetőséggel, hogy jelképes összegért jussanak egy elektromos autóhoz, 19 103 személy élt, a cégvezetésnek pedig, úgy tűnik, meg sem fordult a fejében, hogy a kecsegtető ajánlat egy pénzügyi harakiri.

A megrendelők számára az idei év azonban nem autót, hanem pofára esést hozott, a Sono Motors ugyanis bejelentette, hogy mégsem kezdi el a Sion gyártását. Európában jelenleg nincs olyan cég, mely hasonló projekten dolgozna, néhány kínai vállalat azonban azt állítja, hogy közvetlenül napenergiával is tölthető elektromos autó gyártásának előkészítésén dolgozik. Ezt tette az Atlas Tehnologies és a Sono Motors is.

Kapcsolódók

Kimaradt?