Ez most komoly? – 30 ezer alternatív üzemanyagtöltőt kell beüzemeljen Románia 2026 augusztusáig

Egyelőre azt sem lehet pontosan tudni, hogy mi minősül alternatív üzemanyagnak.

Romániának 30 ezernél is több alternatív üzemanyagokhoz való autótöltőt kellene üzembe helyeznie az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, nyilatkozta a napokban Adina Vălean, szállításért felelős uniós biztos. Ez egy elképesztően merész vállalás, főleg összehasonlítva az ilyen töltőállomások, beleértve az elektromos autótöltőket, aktuális számával.Fotó: Pixabay

Korábban ez a szám még nem hangzott el, ami közismert volt, az az, hogy a PNRR keretében 13 200 elektromos autótöltőt kell beüzemelnünk 2026 augusztusáig. Az uniós biztos azonban azt mondta, hogy „az országos helyreállítási tervben a közúti járművek által használt alternatív üzemanyagok országos infrastruktúráját, s különösképp 2026 második feléig legalább 30 ezer töltőállomás létrehozását célzó projektek vannak”.

 Adina Vălean hozzátette, hogy az Európai Bizottság most dolgozik a fenntarthatónak minősítendő alternatív üzemanyagok listáján. „Remélem, hogy szélesebb skálájuk lesz az elfogadott bioüzemanyagoknak, hogy növelhessük az arányukat, akárcsak a mesterséges üzemanyagokét” – idézi az economica.net az uniós biztost.

Azt is elmondta, hogy Románia hatalmas pénzeket hívhat le a közlekedés és szállítás kizöldítésének előmozdítására a PNRR-n kívül is. „Több mint 1,6 milliárd euró van elkülönítve számunkra töltőállomásokra” – jelentette ki Vălean. Arra nem tért ki, hogy mik minősülnének alternatív üzemanyagoknak, amint arra sem, hogyan hozhatna létre ennyi új autótöltőt Románia röpke két és fél év alatt.   

Azt, hogy jelen pillanatban mennyi alternatív üzemanyag tankolására alkalmas töltőhely van Romániában senki sem tudja pontosan, főleg, hogy az sem egyértelmű, mi minősül annak. Egy azonban biztos, minimális lehet a számuk. Pontos adatok még az elektromos autótöltők számát illetően sincsenek, mivel nem létezik olyan intézmény, ahova kötelező módon be kellene jelenteni ezeket.

A Roland Berger nemzetközi tanácsadó cég legfrissebb tanulmánya szerint 2022 végén 1350 elektromos autótöltő működött az országban, a számuk az elmúlt évben mintegy 300-zal nőtt.

Cristian Macedonskira, az Elektromos Mobilitási Országos Egyesület elnökére hivatkozva augusztusban az Euronews azt írta, hogy kevéssel 3300 fölött van az elektromos töltőhelyek száma. Ha ez igaz, akkor idén úgy szaporodtak, mint eső után a gomba, az év első nyolc hónapjában 2 ezerrel nőhetett a számuk.

Ugyanakkor augusztus 1-én az Antena 3 idézte Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter nyilatkozatát, aki azt mondta, hogy a tárca 2812, állami támogatással építendő elektromos autótöltő létrehozását hagyta jóvá. Ezeket a szerződés aláírásától számított két év alatt kell üzembe helyezni, vagyis 2025 augusztusáig. Ez még mindig nagyon messze van a PNRR-ben megszabott 13 200-tól, arról nem is beszélve, hogy ott van még kb. 17 ezer töltő alternatív üzemanyagok számára. Márpedig az országos helyreállítási tervben Románia számára elkülönített pénzt lehívásának a feltétele a PNRR-ben foglalt célkitűzések teljesítése.  

Kapcsolódók

Kimaradt?