Elektromos autótöltők lesznek a dél-erdélyi autópályán

Az egyik legnagyobb hazai üzemanyagforgalmazó 11 töltőállomást alakít ki a kútjainál.

Elektromos autótöltőket fog üzembe helyezni a Rompetrol a dél-erdélyi autópályán, írja az economica.net. A töltőállomások a vállalat benzinkútjainál lesznek Arad, Temes, Hunyad és Szeben megyében.Fotó: Pixabay

A kazah tulajdonban levő Rompetrol 11 töltőállomás kialakítását tervezi, mindegyiken két-két, 150 kW-os autótöltő lesz. Két-két állomás Pécskán, Ságon, Temesgyarmaton, Temesrékason és Szászvárosban, egy pedig Keresztényfalva területén.

Az Infrastruktúrafejlesztés alternatív üzemanyagok számára a Rompetrol által az A1-es autópályán a román-magyar határon című projekt becsült értéke 2,2 millió euró. Ebből az összegből 900 ezer eurót az Európai Unió biztosít. A beruházás keretében korszerűsíteni kell a 11 üzemanyagtöltő állomás csatlakozását az országos áramelosztó hálózatra.

A Rompetrol januárban versenytárgyalást írt ki a gyorstöltők beszerzésére. Most egy új versenytárgyalást hirdetett meg, melynek tárgya az autótöltők működéséhez szükséges infrastruktúra létrehozása. Az érdeklődő cégek április 5-ig nyújthatják be az ajánlataikat.

Az elektromobilitás hazai fejlődésének az egyik kerékkötője az, hogy az autótöltők elsöprő többsége a városokban található, nem pedig a fő közlekedési útvonalak mentén.  

Kapcsolódók

Kimaradt?