banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Nők a menedzseri székben: Románia az élenjárók közé tartozik az EU-ban

Idehaza a szebbik nem tagjai közül kerül ki a cégvezetők 37 százaléka.

Bármily meglepő is, Románia az élbolyba tartozik az Európai Unióban a női cégvezetők aránya alapján. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint 2020 harmadik negyedévében a menedzserek között Lettországban volt a legmagasabb a szebbik nem tagjainak az aránya, 45 százalék.

A rangsorban olyan államok következnek, amelyeket az emancipáció tekintetében távolról sem szoktak az élenjárók között számon tartani: Lengyelország (44 százalék), Bulgária (42), Magyarország (42) és Szlovénia (42).Forrás: Eurostat

A feminizmus egyik zászlóshajójának számító Svédországban pont akkora a női cégvezetők aránya, mint Magyarországon. Románia a 8. helyen áll, egy szinten van a női emancipáció egyik mintaországának számító Finnországgal, mindkét államban a menedzseri állások 37 százalékát töltik be nők. Az Európai Unió átlaga 34 százalék.

Bár Dániában, Németországban és Hollandiában a nők társadalmi státusa általánosságban magasabb, mint Dél-, illetve Közép-Kelet-Európában, az adatok azt mutatják, hogy a üzleti világban ez kevéssé érvényesül. Mindhárom országban a női vezetők aránya a versenyszférában elmarad az EU-s átlagtól, ráadásul Hollandia, a maga 26 százalékával a sereghajtók közé tartozik. Azon valószínűleg senki sem lepődik meg, hogy a ranglista utolsó helyét Horvátország foglalja el, 24 százalékkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A vizsgált időszakban az Európai Unióban 9,5 millió személy dolgozott menedzserként, közülük 3,3 millió volt nő. Uniós szinten az alkalmazottak 46 százalékát teszik ki a nők, ami azt jelenti, hogy menedzseri szinten alulreprezentáltak. Az uniós statisztikai hivatalnak 2002 óta vannak adatai nemi bontásban a cégvezetőkről, akkor a nők aránya kevéssel 30 százalék alatt volt. Romániában 67 400 nőnemű menedzserről tud az Eurostat.  

Romániában egy sor nagyvállalat élén nő áll. A piacvezető kőolajipari cég, az OMV Petrom elnök vezérigazgatója Christina Verchere, s hölgy vezeti az egyik fő konkurensnek számító MOL Romániát is, Camelia Ene.  A piacvezető mobilszolgáltató, az Orange élén Liudmila Climoc áll, de nő a vezérigazgatója az állami elektromos energia szolgáltatónak, az Electricának is, Corina Popescu személyében.

(Nyitókép: Camelia Ene / Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?