Először lesz női profi golftorna Szaúd-Arábiában

Másfél millió dollár összdíjazással egymás után két női golftornát is rendez Szaúd-Arábia novemberben – írta az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz.

Mindkét viadalt a Ladies European Tour részeként bonyolítják le, az elsőt november 12. és 15., a másodikat 17. és 19. között, előbbin egymillió, utóbbin félmillió dollár a pénzalap. A tornáknak a Dzsidda közelében, a Vörös-tenger partján található Royal Greens golfklub ad otthont, a szervezők ígérete szerint a koronavírus-járvány közepette is biztonságos környezetben.

Szaúd-Arábiában korábban nem volt profi női golfverseny, s a beszámoló szerint Rijád e rendezvénnyel is igyekszik tompítani a folyamatos kritikák élét, melyek a nők korlátozott jogai miatt érik a konzervatív arab államot, ahol a gyengébb nem képviselői például csak 2018-ban kaptak először engedélyt arra, hogy autót vezethessenek. A szigorú férfi gyámügyi rendszert enyhítették, de az Amnesty International továbbra is „szisztematikus diszkriminációt" ír le, és a kormány kritikusai továbbra is börtönben vannak – olvasható az insidethegames anyagában.

 

A lap idézi Alexandra Armast, a Ladies European Tour vezérigazgatóját, aki így fogalmazott: „Nagyon örülünk, hogy a történelem részesei lehetünk, amikor Szaúd-Arábiába visszük az első professzionális női golfeseményt, és hálásak vagyunk, hogy nem egy, hanem két tornát rendeznek ebben a nehéz évben.”

Kapcsolódók

Kimaradt?