Nem bírunk a deficittel: a tavalyi szinten volt a költségvetési hiány az első negyedév végén

Pedig az idei GDP-arányos deficit jóval kisebb kellene legyen a tavalyinál, legalábbis a kormány tervei szerint.

Az első negyedév végén 1,19 százalék volt a költségvetési hiány, közölte a Pénzügyminisztérium. A GDP-arányos deficit lényegében azonos a 2021-es adattal, annál mindössze 0,05 százalékkal alacsonyabb. Ez egyáltalán nem jó hír, mivel 2021-ben 6,72 százalékos költségvetési hiányt hoztunk össze, idénre viszont a kormány 5,84 százalékra szeretné azt leszorítani. Az első negyedévben ebből tulajdonképpen semmit sem sikerült megvalósítani.Eredménytelenül viaskodik a deficittel a Pénzügyminisztérium | Fotó: mfinante.gov.ro

A pénzügyi tárca tájékoztatása szerint az állami bevételek 21,3 százalékkal nőttek 2021 első negyedévéhez képest, 104,06 milliárd lejt tettek ki. A kiadások kisebb mértékben híztak, 19,2 százalékkal, 119,75 milliárdra.

Kifejezetten aggasztónak tűnik, hogy miközben a kormány kommunikációjában szinte másról sem lehet hallani, mint beruházásokról, a valóságban az erre a célra fordított összegek minimális mértékben, 4,3 százalékkal nőttek az elmúlt év azonos időszakához képest, 8,41 milliárd lejre.

Könnyen lehet, hogy a valóság még kevésbé rózsás annál, amit az adatok mutatnak. Florin Cîțu, korábbi pénzügyminiszter és kormányfő április 12-én arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány visszafogja az áfa visszatérítést. „Van itt egy kérdőjel: az áfa-visszatérítésnél 2 milliárd lejjel kevesebb van. (…) Ez egy trükk, amit korábban is csináltak, nem téríted vissza az áfát, hogy elmondhasd, nagyobbak a költségvetési bevételeid. Ezzel lényegében megölöd a magánszektor cégeit, amelyek adót fizetnek neked. (…) Azt mondom, hogy bűn a magánszektort büntetni azért, mert dolgoznak, adót fizetnek, csak hogy kozmetikázzuk a költségvetési végrehajtást” – nyilatkozta a szenátus elnöke.

Időközben az áfa-visszatérítés terén tovább nőtt a lemaradás, január 1. és március 31. között 4,53 milliárd lejjel kevesebbet juttatott vissza az állam a cégeknek, mint 2021 azonos időszakában. Ezzel az olcsó trükkel az áfából származó állami bevételek kb. 24 százalékkal tűnnek nagyobbnak a valós értéknél.

Az első negyedévi adatok fényében, s figyelembe véve a romló gazdasági környezetet, csodaszámba menne, ha a kormány tartani tudná az idei deficitcélt.

Kapcsolódók

Kimaradt?