Minden, amit a háztartási gépek roncsprogramjáról tudni kell

Az online feliratkozás május 14-én kezdődik, a használt eszközöket május 21-től lehet leadni.

Június 4-ig kell várjanak azok, akik televíziót, laptopot, vagy táblagépet szeretnének vásárolni a háztartási gépek roncsprogramjának a keretében. A program május 14-én, az online feliratkozással indul. A szervezők körülbelül 200 ezer résztvevőre számítanak, mondta el keddi sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A legnagyobb értékű, 500 lejes vásárlási utalványt azok kapják majd, akik laptopot adnak le. 400 lejes utalvány televízióért, mosógépért, hűtőszekrényért, mélyhűtőért, hűtőládáért, mosogatógépért, klímaberendezésért és ruhaszárítóért jár, a használt táblagép 300, a porszívó pedig 200 lejt ér.

Egy használt háztartási gépet egy ugyanazon termékkategóriába tartozóra lehet cserélni. Kivételt képeznek a mosógépek és a ruhaszárítók, amelyekért cserébe bármilyen más, régi háztartási gépet le lehet adni. A program keretében csak magas energetikai hatékonyságú termékek vásárolhatók.

A feliratkozás egy héten át fog tartani. Egy feliratkozó minden egyes termékkategóriára igényelhet vásárlási utalványt, egy-egy darabot. Május 21. és június 3. között a régi mosógépeket, mosogatógépeket és hűtőket lehet leadni, június 4. és 17. között a televíziókat, laptopokat és táblagépeket, június 18. és július 1. között pedig a klímaberendezéseket, a porszívókat és a hajszárítókat.

Az ezekért járó vásárlási utalványokat a Környezetvédelmi Alap afm.ro honlapjáról lehet majd letölteni. Az utalványokat 15 napon belül kell levásárolni a programban részt vevő áruházakban és boltokban.

A korábbi évektől eltérően idén minden egyes termékkategóriának van egy keretösszege. Tánczos Barna elmondása szerint ezzel azt szeretnék elkerülni, hogy megismétlődjön a 2019-es forgatókönyv, amikor a program költségvetésének több mint 40 százalékát új tévékészülékek vásárlására fordították a résztvevők. Legutóbb 40 millió lej volt a program költségvetése, idén azonban 75 millió.

A program szabályzata itt olvasható.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?