banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Egy hét múlva indul a háztartási gépek roncsprogramja – változott a lebonyolítása

Idén először minden termékkategóriának saját költségvetése lesz.

Május 14-én indul a háztartási gépek roncsprogramja, jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. A program idei költségvetése 75 millió lej, míg legutóbb csupán 40 millió volt.

Idén a lebonyolítás módja különbözni fog az elmúlt években megszokottól, minden háztartásigép-kategóriának lesz egy keretösszege. A minisztérium így szeretné elkerülni, hogy megismétlődjön a 2019-es helyzet, amikor a keretösszeg több mint 40 százalékát televíziók vásárlására fordították.

Az első héten iratkozhatnak fel mindazok, akik a programban szereplő termékkategóriákba tartozó háztartási és informatikai készülékeiket energiahatékonyabbra cserélnék. Az új eszközök vásárlása két szakaszban zajlik majd. Az elsőben a nagyfogyasztású készülékek – mosógépek, ruhaszárítók és hűtőszekrények – cseréje zajlik majd. A televíziókra, laptopokra és táblagépekre a második szakaszban kerül majd sor.

Ahhoz, hogy valaki megkapja a vásárlási utalványt, amelynek értéke a termékkategóriától függően 200 és 500 lej között változik, egy ugyanabba a kategóriába tartalmazó készüléket kell beszolgáltatnia.

„Lesznek kivételek is, ott, ahol segíteni szeretnénk, például a laptopok és a táblagépek esetében, mivel támogatnunk kell azokat a családokat, amelyek nem tudják iskolába küldeni a gyerekeiket. Kivételt képeznek a klímaberendezések is, ott lehet szó bármilyen nagyobb fogyasztású készülékről, hogy tartsuk magunkat a szabályhoz, mely szerint le kell adni egy háztartási gépet” – nyilatkozta Tánczos Barna az egyik hírtelevíziónak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A háztartási gépek roncsprogramja eredetileg 2020. december 15-re volt időzítve, ám az utolsó pillanatban elhalasztották, mivel felmerült a gyanú, hogy az online platform egy biztonsági rését kihasználva, hackerek tömeges csalást követhetnek el. Utóbb azért szenvedett halasztást, mert várni kellett a költségvetés elfogadására.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?