FRISSÍTVE - Menesztették a környezetvédelmi alap elnökét

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter kedden Dan-Cătălin Vatamanu, a környezetvédelmi alap (AFM) elnökének a menesztését kérte a kormányfőtől, figyelembe véve, hogy az AFM kedden, a háztartási gépek roncsprogramjának 12 órára beütemezett elindítása előtt néhány perccel bejelentette, hogy a projekt elindítását meghatározatlan időre elhalasztják – tájékoztatott közleményében a szaktárca. FRISSÍTÉS: Menesztették csütörtökön az AFM vezetőjét.

Fechet szerint „elfogadhatatlan, hogy a román állampolgárok által annyira várt program, amelynek előkészítésén oly sok ideig dolgoztak, ne működjék, bár minden előfeltétel megvolt hozzá”. 

„Az elmúlt hónapban, és még hétfőn is folyamatosan biztosítottak afelől, hogy nincsenek a program elindítását gátoló műszaki problémák. Véleményem szerint ezt a hozzáállást lehetetlenség tolerálni: hogy a start előtt néhány perccel – bármilyen okból – bejelentsd a lakosságnak, hogy a rendszer nem áll készen a feliratkozások fogadására és regisztrálására” – jelentette ki Fechet, nyomatékosítva, hogy az AMF elnökének menesztését kérte a miniszterelnöktől. Később a miniszter azt is bejelentette, hogy elküldi az ellenőrző testületet a környezetvédelmi alaphoz. 

Mint írtuk, az AFM kedden közleményben arról tájékoztatott, hogy az online alkalmazás kiberbiztonságához köthető problémák miatt elhalasztja a háztartási gépek roncsprogramjának elindítását. A háztartási gépek 2020-as roncsprogramjának startja kedd délre volt beütemezve, az érdeklődők az AFM honlapján elérhető számítógépes alkalmazáson keresztül iratkozhattak volna fel a programra (www.afm.ro, https://electrocasnice.afm.ro).

A nagy érdeklődésre való tekintettel az idei programra 40 millió lejt különítettek el, ez nagyjából duplája a két évvel ezelőtti összegnek. Számítások szerint legalább százezer személy cserélheti le háztartási gépeit utolsó generációs berendezésekre – nyilatkozta korábban Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter. Tavaly ugyancsak 40 millió lejből működött a program. A rendelkezésre álló adatok szerint 89 193 utalvánnyal összesen több mint 60 ezer régi háztartási gépet vontak ki forgalomból.

FRISSÍTÉS: Ştefan-Andrei Cazacut nevezte ki a környezetvédelmi alap (AFM) államtitkári ranggal járó elnöki tisztségébe Nicolae Ciucă ügyvivő kormányfő. Az erről szóló határozat csütörtökön jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Cazacu korábban államtitkár volt a környezetvédelmi, víz- és erdőügyi minisztériumban. Az ügyvivő kormányfő ugyanakkor menesztette tisztségéből a környezetvédelmi alap korábbi elnökét, Dan-Cătălin Vatamanut.

(Címlapfotó forrása: Facebook/Dan-Cătălin Vatamanu)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?