Hétfőtől lehet iratkozni a háztartási gépek roncsprogramjában fel nem használt értékjegyekre

Hétfő reggel 10 órától lehet iratkozni a háztartási gépek roncsprogramjában fel nem használt, húszmillió lej összértékű értékjegyekre - közölte a Környezetvédelmi Alap.

Az érdekeltek kizárólag online, a Környezetvédelmi Alap honlapján jelentkezhetnek.

A roncsautóprogram mintájára kidolgozott kezdeményezés révén az érdekeltek idén is értékutalványra válthatják régi típusú háztartási eszközeiket, és az így kapott vouchert energiatakarékos gépek vásárlására használhatják. Amikor a vásárló megkapja az új háztartási gépet, le kell adnia egy ugyanolyan, régi, kevésbé energiahatékony eszközt. Kivételt képez a mosogatógép, amely helyett bármilyen más háztartási gépet elfogadnak.

A környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint jóllehet a programra elkülönített 40 millió lejt már az első 12 órában előjegyezték az érdeklődők, utólag összesen csak 11,7 millió lejre vásároltak háztartási gépeket. Június 18-án egy második fordulót szerveztek, de 20 millió lej továbbra is rendelkezésre áll.

Egy A++ energiahatékonysági besorolású mosógép megvásárlása esetén 200 lejes, az A+++-osért pedig 300 lejes értékutalvány jár. Az A++-os mosogatógépekért 300 lej, míg az A+++ energiahatékonyságúakért 400 lej értékű vouchert adnak. A légkondicionáló berendezésekért (akár A++, akár A+++ kategóriába tartoznak) 400 lejes értékjegy jár. Az A++ energiahatékonysági besorolású hűtőszekrényekért és fagyasztóládákért 300 lejes, az A+++-osokért 400 lejes vouchert adnak. Az A és A+ kategóriás televíziókért 200 lejes, míg az A++ és A+++ besorolásúakért 400 lejes értékutalvány jár.

A háztartási gépek roncsprogramja 2018-ban 20 millió lejes keretösszeggel indult.

Kapcsolódók

Kimaradt?