Környezetvédelmi kérdések az RMDSZ e heti kormányzati tájékoztatójában

Az RMDSZ fejleszti az ivóvíz- és szennyvízhálózatot, gátat szab a törvénytelen fakitermelésnek, új erdőket telepít, támogatja a fenntartható hulladékgazdálkodást – erről számol be a szövetség kormányzati tájékoztatójának, a 10 perc Bukarest ötödik adásában Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Az Európai Unió a helyreállítási alap révén segíti a tagállamok gazdaságának újraindítását. Tánczos Barna szerint ebből több mint 5 milliárd euró jut a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti projektek megvalósítására.

A terveket három pillér mentén állították össze: ezek a zöld átmenet, a digitalizáció, valamint a társadalmi és területi kohézió. A zöld átmenet program keretében az ivóvíz- és szennyvízhálózatot fogják fejleszteni, a miniszter szerint a 2000 lakosúnál kisebb településeken is befektetnek a szennyvízgazdálkodásba.

A 2000-nél nagyobb lakosú közigazgatási egységekben támogatják az ivóvíz- és szennyvízhálózatok fejlesztését, emellett elindítják az „első csatlakozás” nevű programot, amellyel a nehéz szociális helyzetben lévő családokat szeretnék támogatni.

Az ivóvízforrások gondozására, tisztán tartására is nagy figyelmet fognak fordítani az ígéret szerint. A vízgazdálkodási projektek része az árvízvédelem és a mezőgazdasági területek öntözése is.

Tánczos Barna elmondta többek között, hogy „gátat szabunk a törvénytelen fakitermeléseknek” átlátható és fenntartható erdőgazdálkodás révén. Az erdőgazdálkodás során pedig támogatják a környezetkímélő technológiák alkalmazását. Védik a biodiverzitást, feltérképezik azokat a szárazföldi és vízi élőhelyeket, amelyek különleges védelemre szorulnak.

Másik fontos része a tervnek a fenntartható hulladékgazdálkodás, a szelektív szemétgyűjtés. „Bevezetjük a betétdíjas rendszert, azaz a PET-palackok és fémdobozok visszaváltását’ – emelte ki az RMDSZ-es politikus.

(Nyitókép forrása Tánczos Barna Facebook-oldala)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?