A bölcsődehálózat bővítéséről és az építkezés egyszerűsítéséről szól az RMDSZ kormányzati infója

Többek között a kormány nagyszabású bölcsődeépítési programját és az építkezési engedélyek egyszerűsítésének tervét ismertette az RMDSZ 10 perc Bukarest című kormányzati tájékoztatójának csütörtöki kiadásában Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

A tárcavezető szerint a hárompárti koalíciós kormány az RMDSZ kezdeményezésére új és korszerű bölcsődéket épít, megkönnyíti az építkezések folyamatát, továbbá földrengésbiztossá teszi a veszélyes épületeket.

„Az RMDSZ számára prioritás a szülőföldön való boldogulás feltételeinek megteremtése, a gyermekvállalás bátorítása, a családok támogatása. Segíteni akarjuk a fiatal anyákat, hogy visszatérjenek dolgozni a gyereknevelési szabadság lejárta után, vagy még az előtt, de ehhez új bölcsődékre van szükség, hiszen jelenleg az kisgyermekek 4 százalékának sincs hely” – mondta a közösségi oldalon megtekinthető videóban a miniszter.

Cseke Attila hozzátette, hogy a 2020–2024-es parlamenti ciklus végéig 200 bölcsőde épülhet meg az önkormányzatok kérésére, és a költségvetési finnaszírozás mellett – az RMDSZ javasaltára – 370 millió vissza nem térítendő uniós finaszírozást is biztosít a kormány.

Három típusú, 100-110 férőhelyed bölcsődék lesznek, amelyekhez a hálók és nagytermek mellett mosókonhya, konyva, orvosi rendeleő és irodák is tartoznak. „Energiahatékony épületeket, passzív házakat építünk” – mondta a miniszter, részletesen ismertetve, hogy a nyílászárók a legmodernebbek lesznek, jól szigetelt falakat, padlókat és tetőket készítenek, így kevés energiát fogyasztanak a fűtéshez és nyáron a hűtéshez; a hőszivattyúk és napelemek révén a megújuló energiát használnak majd. „Szabadtéri játszóterek lesznek az épületek körül, a nagyvárosokban pedig, ha szűk a hely, a tetőret zöldövezetté alakítják. Minimum 10 négyzetméter szabad terület jut majd minden gyerekre” – hangsúlyozta.

Cseke Attila kitért arra is, hogy a köz- és magánépítkezési szabályozást is módosítja a kormány. Jelenleg közel 600 szabályozás van érvényben, ezek közül sok elavult, „a legrégebbit 1970-ben írtaák meg”, és ezeket a mai kor elvárásaihoz kell igazítani. Az új építkezési törvénykönyv egyértelműsíti ezeket és egyszerűsíti az engedélyezést – hangzott el, és a cél, hogy minden jóváhagyás egy helyen beszerehzető legyen. „Jelenleg ugyanannyi engedély kell egy magánház, mint egy 100 lakásos tömbház építéséhez, és gyakran egyik határideje ljár, mire egy következő beszerzünk” – mondta a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kormány tenni fog azért, hogy megszüntessék az építési szaktanácsadók és szakellenőrök hiányát, akik közül sokan kiöregedtek, de új vizsgát nem írt ki három éve a szakhatóság. Ők azok, akik az építkezés biztonságát, tűz és higiéniai, földrengésbiztonsági szempontból megállapítják. Jelenleg 572-en vannak országszerte, de például 18 megyében nincs tűzvédelmi szakértő, és mindez megnehezíti a munkafolyatamot, megnöveli az építkezés időtartamát, nem utolsó sorban pedig megemeli a költségeket.

(Nyitóképen: Cseke Attila fejlesztési miniszter | Fotó: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?