banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

10 perc Bukarest: Kelemen Hunor koordinálja a biztonságos és egészséges iskolák programot

Egyezség született a kormánykoalíció pártjai között az uniós finanszírozású országos helyreállítási tervről, amelynek keretében egyebek mellett oktatási infrastruktúrafejlesztési program indul - tudatta csütörtökön Tíz perc Bukarest címmel rendszeresített kormányzati tájékoztatójában az RMDSZ. A Biztonságos és egészséges iskolák elnevezésű programot Kelemen Hunor kormányfőhelyettes fogja koordinálni.

 A szövetség Facebook-odalán közzétett videofelvételen Kelemen Hunor felidézte: Romániának 2026-ig 30 milliárd euró áll rendelkezésére abból a helyreállítási alapból, amelyet az Európai Unió a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi gondok kezelésére hozott létre. Szerdán a koalíciós pártok vezetői Klaus Iohannis államfő meghívására az elnöki hivatalban vitatták meg az országos helyreállítási tervet (PNRR), amelyet csütörtöktől közvitára bocsátanak, majd - kormányzati jóváhagyását követően - megkezdik róla az egyeztetést az Európai Unióval.

A pénzalap - amelynek fele közvetlen támogatás, másik fele kedvezményes kölcsön - óriási lehetőség olyan infrastrukturális fejlesztések és beruházások elvégzésére, amelyek megalapozzák a gazdaság növekedését, megerősítik az oktatást, az egészségügyi szolgáltatásokat - mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Az összeg csaknem 13 százalékát az oktatási intézmények újjáépítésére, digitális fejlesztésére fordítják. Ebből a minőségi oktatás feltételeit akarják megteremteni, beleértve a tűzbiztonságot és közegészségügyi biztonságot is.

Az országban több ezer olyan iskola és óvoda működik, amely nem rendelkezik vízvezetékkel, csatornázással, a mellékhelység az épületen kívül van, tehát óriási beruházások következnek, amelyek előkészítésénél és megvalósításánál az oktatási, az egészségügyi, a fejlesztési és a belügyminisztérium összehangolt munkájára lesz szükség - részletezte Kelemen Hunor.

Az RMDSZ által vezetett környezetvédelmi tárcánál erdősítési, hulladékgazdálkodási, az emberek életminőségét javító programok indulnak.    Odafigyeltek arra, hogy a kisvárosok számára külön források legyenek elérhetők az alapból, ugyanis éveken keresztül a kisvárosokat "mostohán kezelték", eddig kevés lehetőségük volt uniós pénzeket lehívni - magyarázta Kelemen Hunor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hozzátette: arra törekszenek, hogy a végrehajtás során egyszerű szabályok legyenek, kevés bürokráciával, tehát a pályáztatásnál azok az önkormányzatok lesznek előnyben, amelyeknek kész, megvalósítható terveik vannak.

Heti beszámolójában az RMDSZ elnöke bejelentette: kibővült a szövetség kormányzati csapata, megkapta energetikai államtitkári kinevezését az RMDSZ által jelölt Derzsi Ákos. "Minden egyes döntésünkkel a közösségünket, a közjót és az építkezést, a haladást fogjuk képviselni" - ígérte az RMDSZ elnöke

Kapcsolódók

Kimaradt?