banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kelemen Hunor: a kulcsfontosságú területeket politikai érdekek fölé kellene helyezni

Politikai megállapodásra lenne szükség a pártok között négy-öt kulcsfontosságú területet illetően, ez az ország jelentős fejlődéséhez vezetne – jelentette ki a Realitatea Plus televízió kedd esti műsorában Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes. Az RMDSZ elnöke azt is elmondta: a jövő évtől megszűnik a közalkalmazotti pótlékok nagy része.

A komrányfőhelyettes szerint az ország védelmi stratégiájával kapcsolatos, vagy a Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló paktumhoz hasonló megállapodásra lenne szükség a fő politikai erők között az oktatás, a nagyinfrastruktúra, az egészségügy és a környezetvédelem tekintetében is.

Ezek mind olyan területek, amelyeken „nem lehet csodát tenni négy év alatt", viszont ha létezne egy ilyen megállapodás, a választási ciklus lejártával, hatalomváltás esetén is biztosított lenne a fontos projektek továbbvitele. „Így nyolc, tíz vagy tizenkét év után óriási fejlődés tanúi lennénk" – tette hozzá Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke arról is beszélt, hogy a jövő év elejétől megszűnik a közalkalmazottak pótlékainak nagy része. Megvizsgálják a közszférában dolgozók által kapott valamennyi pótlékot, és ezek nagy részét el fogják törölni – mondta. Sokat tárgyaltak a komránykoalícióban a közalkalmazotti pótlékokról, és meggyőződése, hogy jövő évtől ezek nem fognak létezni – tette hozzá.

Kelemen szerint esetenként a pótlékok helyett prémiumokat kaphatnának majd azok, akik jól teljesítenek és hatékonyan dolgoznak. Mindezt azonban nem lehet egy-két hónap alatt megoldani, és sürgősségi rendeletben sem szabályozható, törvényre van szükség hozzá – magyarázta.

(Nyitóképen: Kelemen Hunor | Fotó: ETV)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?