banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kelemen Hunor: nem halogatható tovább Románia schengeni csatlakozása

Az új bukaresti koalíciós kormány egyik fontos célkitűzése, hogy még idén lezárja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV), és elérje Románia felvételét a schengeni övezetbe: ez nem halogatható tovább mutatott rá Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalícióban részt vevő RMDSZ elnöke egy televíziós interjúban, amelyet szerdán idézett a Hotnews.ro hírportál.

Gazdasági szempontból hatalmas veszteség, erkölcsileg pedig tarthatatlan helyzet, hogy Románia a csatlakozás minden feltételét teljesíti, és mégis rendre elhalasztják felvételét a schengeni övezetbe" szögezte le Kelemen Hunor.

Kifejtette: az új bukaresti kormány minden lépést megtesz, minden szükséges kezdeményezést előterjeszt, hogy Románia megszabaduljon" a MCV-től, vagyis elérje, hogy az Európai Bizottság (EB) lezárja a romániai igazságszolgáltatás 2007 az ország uniós csatlakozása óta tartó monitoringját.

Úgy vélte: ezt követően az országnak 20212022-ben a belső határellenőrzés nélküli térség részévé kell válnia. Erre akár több lépésben is sor kerülhet, előbb a légi közlekedésben, később pedig a szárazföldön, a lényeg az, hogy megkezdődjön a csatlakozás, mert nincsenek már érvek, amelyek a kirekesztést indokolnák" mondta a miniszterelnök-helyettes. Az RMDSZ politikusa arra utalt, hogy több uniós tagállam a romániai korrupcióra, az igazságszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelező korábbi kormányzati politikákra hivatkozva emelt vétót az ország schengeni csatlakozása ellen, és az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus sikeres lezárását szabta feltételül a román schengeni tagság támogatásához.

Az EB ugyan több ízben leszögezte, hogy Románia és Bulgária teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit, felvételükről azonban egyhangú döntést kell hoznia a belügyminiszterek értekezletének. Mivel több tagország elégedetlen a korrupció, valamint a szervezett bűnözés elleni fellépés hatékonyságával, Románia és Bulgária eredetileg 2011 tavaszára időzített schengeni felvételét rendre elhalasztották.

A két érintett ország hiába tiltakozott az általuk diszkriminációnak tartott árukapcsolás ellen, ezzel nem tudta leszerelni Hollandia, Franciaország vagy Németország ellenkezését és egyértelművé vált, hogy nem csatlakozhatnak a schengeni övezethez, amíg az EB nem fog átmenő jegyet" adni számukra az igazságügy helyzetéről kiadott országjelentésekben.

Az EB küldöttsége legutóbb tavaly februárban járt Bukarestben, hogy felmérje, milyen mértékben ültette át a gyakorlatba Románia a legutóbbi, 2019 októberében kiadott MCV-jelentésben megfogalmazott ajánlásokat, a következtetésekről azonban az EB a világjárvány kirobbanásának évében nem adott ki újabb jelentést.

(Nyitókép: Kelemen Hunor | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?