Winkler: a schengeni csatlakozás az első lépés a kettős mérce felszámolásához

Az RMDSZ számára kiemelt gazdasági és közösségi célkitűzés a schengeni csatlakozás, amelyet nyolc éve indokolatlanul halasztanak, fogalmazott Winkler Gyula Strasbourgban, ahol arról beszélt, hogy nagy kérdés, sikerül-e Romániának a következő félévben igazán fontos politikai eredményt elérni, csatlakozni a schengeni övezethez.

„Uniós csatlakozása óta első alkalommal tölti be Románia az EU elnökségét. (...) A nagy kérdés: sikerül egy igazán fontos politikai eredményt elérni? Sikerülni fog a schengeni csatlakozás?” – emelte ki az RMDSZ EP-képviselője hétfő esti politikai felszólalásában. Emlékeztetett, hogy Jean-Claude Juncker, az EB elnöke Bukarestben, az EU-elnökség hivatalos nyitórendezvényén mondott beszédében úgy fogalmazott, Romániának csatlakozni kell a schengeni övezethez. Ugyanott Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arra szólította fel a tagállamokat, hogy változtassanak álláspontjukon és ne akadályozzák tovább Románia csatlakozását, hiszen az úgy az ország, mint az EU előnyére válna, idézte fel Winkler Gyula.

„Az RMDSZ szorgalmazza Románia schengeni csatlakozását. Reméljük, hogy ez mielőbb megvalósul, hiszen ez nemcsak közösségünk és az ország érdeke, hanem az Európai Unió érdeke is. Így veheti kezdetét a mai kettős mérce feloldása, amellyel Nyugat-Európa Romániát és a többi kelet-európai tagállamot kezeli” – hangsúlyozta az EP-képviselő hétfő este.

Románia már 2011-ben teljesítette a schengeni övezethez való csatlakozás feltételeit, azonban a tagállamok egy része politikai okokra hivatkozva akadályozza a csatlakozást. Az RMDSZ számára kiemelt gazdasági és közösségi célkitűzés a schengeni csatlakozás, kiemelten a bánsági és partiumi magyar közösségek esetében, ahol a határon átívelő együttműködés gazdasági és kereskedelmi dimenziója új lendületet kap a határok légiesítésének következményeként – magyarázta a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?