Uniós biztos: elvárom, hogy Románia tartsa magát az MCV ajánlásaihoz

Romániának tartania kell magát az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus ajánlásaihoz, jelentette ki kedden Vera Jourová jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és nemek közti esélyegyenlőségért felelős európai biztos, aki Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel találkozott Bukarestben. 

"Azért vagyok itt, hogy készítsem elő Románia elnökségét az Európai Unió Tanácsának élén. Nagyon produktív voltam, számos jogszabálytervezetet ajánlottam, és szükségesnek tartom, hogy Románia fejezze be elkezdett projektjeit" - mondta Vera Jourová az igazságügyi minisztérium székhelyére való érkezésekor. Az Augustin Lazăr legfőbb ügyész leváltására vonatkozó igazságügyminiszteri indítványról az európai biztos azt mondta: ez 'Románia problémája'.

Arra a felvetésre, hogy az MCV-ajánlás értelmében le kell állítani a Lazăr elmozdítását célzó eljárást, Vera Jourová pontosított: "Elvárom, hogy Románia tartsa magát az MCV ajánlásaihoz. (...) Én az Európai Ügyészi Iroda miatt aggódom, mert annak 2020-től kellene működnie, és jónak tartanám, hogy Romániának legyen ott képviselője" - mondta a biztos. 

A jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és nemek közti esélyegyenlőségért felelős európai biztos Romániában tartózkodik. Az Európai Bizottság bukaresti képviselete szerint Jourová látogatásának célja tárgyalni az illetékesekkel a romániai igazságszolgáltatás helyzetéről a közelgő EU-elnökség kapcsán. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?