Magasan szárnyalt augusztusban a polgári légiforgalom

Az elmúlt másfél évben az idei augusztus volt a legjobb hónap, csak 29 százalékkal volt kevesebb járat, mint két évvel korábban.      

A koronavírus-járvány kitörése óta 2021 augusztusa volt a legjobb hónap a légiközlekedés számára. Az európai légiforgalomi szervezet, az Eurocontrol adatai szerint a járatok száma 29 százalékkal volt kisebb, mint 2019 azonos időszakában. A belföldi járatok esetében sokkal kisebb volt a visszaesés, mint a nemzetköziek tekintetében, ami érthető, mivel augusztusban sehol sem voltak érvényben országon belüli utazási korlátozások.

Romániában a helyzet jobb a kontinens átlagánál, csak 20 százalékkal volt kevesebb járat, mint két évvel korábban. Ebben nagy szerepe van annak, hogy sok charter-járat indulta népszerű nyaralási célországokba, főleg Görögországba, Spanyolországba és Törökországba.

A légiforgalom országonként nagyon eltérően alakult az utolsó nyári hónapban. Olaszországban a belföldi járatok száma 7 százakkal meghaladta a 2019-es szintet, míg Törökországban 1 százalékkal. Jó hónapja volt a légiközlekedésnek Spanyolországban, Olaszországban, Norvégiában és Görögországban is, ahol a visszaesés 4 és 10 százalék között volt. Németországban és Nagy-Britanniában ugyanakkor augusztusban is pangás volt a reptereken, 35, illetve 32 százalékos volt a csökkenés.

A nemzetközi járatok terén Görögország áll a legjobban, ott a számuk mindössze 5 százalékkal maradt el a 2019-es szinttől. Más, a nemzetközi idegenforgalomban szintén fontos szereplők esetében jóval drasztikusabb volt a visszaesés: Spanyolországban 32, Olaszországban és Németországban 34, Nagy-Britanniában 54, Norvégiában pedig 57 százalékos.

A szakértők az előttünk álló időszakban a polgári légiforgalom visszaesésére számítanak, mivel a harmadik járványhullám miatt újabb ismét fokozódó utazási korlátozásokra van kilátás.

(Nyitókép: Facebook/Tarom)

Kapcsolódók

Kimaradt?