Bővítik a második legnagyobb erdélyi repteret

37 millió euróból építenek új terminált Temesváron.

Új terminállal fog bővülni a temesvári Traian Vuia Nemzetközi Repülőtér. A 37 millió eurós beruházás keretében egy teljes, új terminált építenek, ahonnan a nemzetközi járatok fognak indulni.

A 12 ezer négyzetméteres terminálnak saját biztonsági ellenőrző rendszere lesz az utasok és a csomagok számára, 7 felvonója, 18 jegy- és poggyászkezelő ablaka, 6 automatikus dokumentum szkennelője és 6 utazási okmány ellenőrző ablaka.  

A beruházás értékének körülbelül a felét uniós forrásokból fedezik, ahonnan 18,7 millió euró érkezik. 3,3 millió euróval besegít a kormány, 14,9 millió euró pedig az önrész, ami a repülőtér saját forrásaiból származik.

A munkálatok jövőre kezdődnek, s a tervek szerint 2023 decemberében fogják megnyitni az új terminált. A légikikötő vezetőségének a tájékoztatása szerint a beruházással szeretnék megteremteni az infrastrukturális feltételét annak, hogy az utasforgalom elérje az évi 3 milliót.

A temesvári az ország harmadik legnagyobb repülőtere az otopeni-i és a kolozsvári után. 2019-ben 1,6 millió utas fordult meg benne, 5,12 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tavalyi a temesvári reptér számára is katasztrofális év volt, az utasforgalom minimálisra csökkent. Idén júliusban 93 800 utas vette igénybe a repülőteret, közülük 32 200 személy külföldre repült. A második nyári hónapban 127 charter-járat indult  a bánsági légikikötőből.

(Nyitókép: aerotim.ro)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?