Korábbi zárórát tervez egy hazai áruházlánc energiatakarékossági megfontolásból

Szeptember 1-től az áruházláncoknak szolgáltatott energiára nincs árplafon, ami hatalmas költségnövekedést jelent.

A jelenleg 22 óráig nyitva tartó Lidl áruházak rövidesen 21 órakor, sőt, meglehet, hogy már 20 órakor bezárnak, írja az economedia.net piaci forrásokra hivatkozva. A gazdasági hírportál megkeresésére a piacvezető hazai kiskereskedelmi vállalat nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesülést.Fotó: Agerpres

Az economedia.net értesülései szerint a korábbi záróra lehetősége felmerült a kiskereskedelmi nagyvállalatokat tömörítő szakmai szervezet, az AMRCR megbeszélésein is, azonban a vélemények eltérőek, nem minden cég támogatja az ötletet. Ugyanakkor egy áruházlánc egymaga is hozhat ilyen döntést, nincs szüksége hozzá az AMRCR jóváhagyására.

Egyes kiskereskedők azért gondolkodnak korábbi zárórában, mivel a szeptember 1-től érvényes energetikai szabályozás értelmében rájuk már nem vonatkozik az árplafon, piaci áron kapják az energiát, ami brutális költségnövekedést jelent. Érthető módon ez nem tetszik az érintett vállalatoknak, amelyek remélték, hogy rájuk is kiterjed majd az élelmiszeripar számára biztosított ártámogatás.                     

„Az élelmiszeripari termékek forgalmazását nem lehet kizárni sem közvetlenül, szabályozás, sem pedig közvetve, értelmezés révén az élelmiszeriparból – amelynek a romániai jogrendben nincs egyértelmű meghatározása – mivel biztosítja a lakossági ellátási lánc folyamatos és optimális működését” – olvasható az AMRCR állásfoglalásában.

Az áruházláncok abban reménykedhetnek, hogy az energiapiacot szabályozó 119-es sürgősségi rendelet parlamenti vitája során rájuk nézve kedvező módon változtatják meg a jogszabályt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Azért épp a Lidlnél merült fel a korábbi záróra ötlete, mivel a német diszkont áruházlánc az Electricától, mint végső szolgáltatótól kapja a villanyáramot, az így szolgáltatott energia pedig drágább, mint a szabadpiaci. Hogy még cifrább legyen a helyzet, a Lidl nem is tudja még pontosan, hogy milyen áron számláznak majd neki, mivel a végső szolgáltatók által biztosított energiának nincs rögzített ára, hanem a nagypiaci beszerzési átlagérték alapján határozzák meg a tarifát.                                 

Az economedia.net értesülései szerint a Lidl jelenleg másik áramszolgáltatót keres, ami nem könnyű, mivel nem akármelyik szolgáltató akar szerződni egy nagy fogyasztóval, amelyről nem lehet biztosan tudni, hogy szabályozott vagy szabadpiaci áron jár majd neki az energia. A hipermarketek, a szupermarketek és a diszkont áruházak nagy áramfogyasztók, mivel nemcsak világításra használják a villanyáramot, hanem klímaberendezéseket is üzemeltetnek állandó jelleggel.                                          

Kapcsolódók

Kimaradt?