Hasítanak a nagy áruhácláncok a TVA-csökkentések óta

A tíz nagy hazai élelmiszer-áruházlánc közül nyolcnak nagyon kedvezett az élelmiszerek hozzáadottérték-adójának (TVA) tavaly júniusi csökkentése. Egyikük szinte megháromszorozta a profitját a múlt pénzügyi évben.

A Romániában már csak négy üzlettel rendelkező Realon, illetve a Corán kívül, amelyek veszteséggel zárták a pénzügyi évet, az összes nagy áruházlácnak jelentősen megnövekedett nyeresége tavaly – írja az economica.net.

A leglátványosabb eredményeket a Lidl érte el 2015-ben: 186 százalékkal, 38,7 millió euróra növelte a profitját 2014-es 13,3 millió euróhoz képest. A 200 romániai üzlettel rendelkező német áruházlánc forgalma egyébként tavaly már az Auchanét és a Metroét is meghaladta.

Abszolút értékben a legnagyobb a nyeresége a Klauflandnak volt, 144 millió euró, 58 százalékkal több, mint 2014-ben. A német áruházlánc azzal is kilóg a sorból, hogy messze a legnagyobb, 7 százalékos profitrátával rendelkezik (a második helyezett Lidlnek 3,6 százalékos profitrátája van). E szerint a Kaufland pénztáránál hagyott 100 lejből hét lej a lánc tiszta nyeresége.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?