Júliusban 2,2 milliárd euróval fogyasztottunk többet annál, amennyit megtermeltünk

Hét hónap alatt 12,9 milliárd eurós külkereskedelmi deficitet hoztunk össze.

Júliusban 2,2 milliárd eurót sikerült hozzátenni a már addig is szédületes összegű külkereskedelmi mérleghiányhoz. Pedig az export 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, 6,4 milliárd eurót tett ki, csakhogy a behozatal még nagyobb iramban, 25 százalékkal gyarapodott, 8,6 milliárd euró volt az értéke.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az év első hét hónapjában a Romániába külföldről érkező áruk és szolgáltatások értéke 12,9 milliárd euróval haladta meg az exportét. Ez 28,6 százalékos, 2,9 milliárd eurós növekedést, pontosabban romlást jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A mérleghiányhoz a vegyipari termékek járultak hozzá a legnagyobb összeggel, 6 milliárd euróval. Üzemanyagból 2,1 milliárd euróval haladta meg az import az exportot, míg az élő állatot és élelmiszert terén 1,5 milliárd euróval.

„Nincs sok lehetőség a külkereskedelmi deficit csökkentésére. A gazdaság a lehetőségeit meghaladó ütemben nő, a kereslet nagy, a kínálat elmarad a kereslettől, ami az import növekedéséhez vezet. Nehezen alakulhatott volna ez másként, mivel a bérel és más jövedelmek erőteljesen nőttek az elmúlt években, ösztönözték a fogyasztást, a belső kínálat azonban nem növekedett ezzel összhangban” – mondja Laurian Lungu közgazdász.

A külkereskedelmi mérleghiány lényegében hitelből finanszírozott fogyasztást jelent. Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke többször elmondta már, hogy külkereskedelmi deficitje révén Románia a világ más tájain teremt munkahelyeket.

A közeljövő kilátásai egyáltalán nem rózsásak. A Nemzeti Előrejelzési Tanács (CNP) arra számít, hogy a tavalyi 18,4 milliárd euró után idén 20,8 milliárd lesz a deficit. Mivel hét hónap elteltével a mérleghiány már közel 13 milliárd euró, nagyon valószínű, hogy a valós érték meghaladja majd a prognosztizáltat. A CNP azt jósolja, hogy 2022-ben az import értéke 23 milliárd euróval lesz nagyobb az exporténál, 2023-ban 25,1, 2024-ben 27,3, 2025-ben pedig 29,6 milliárd euróval.

Öt év alatt megháromszorozódott az ország külkereskedelmi mérleghiánya, 2014-ben ugyanis még csak 6 milliárd euró volt. Az elszabadult deficit egyik következménye a lejnek az euróhoz viszonyított értékvesztése.

(Nyitókép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?