Így dolgoznak Romániában: 10 évbe tellett egy 3,2 km-es út megépítése

A terelőút sík terepen található, s mindössze 37 millió lejbe került.

Ha semmi rendkívüli nem jön közbe, november 15-én átadják a Bukarest közelében található, mihăilești-i terelőutat. Ezt Ionel Scrioșteanu, a Szállítás- és Infrastruktúraügyi Minisztérium államtitkára jelentette be.

Az eset hírértékét az adja, hogy a 3,2 kilométeres, menetirányonként kétsávos közút megépítése 10 évet vett igénybe. A 2011-ben kezdődött beruházás nem technikai nehézségek vagy finanszírozási nehézségek miatt vett igénybe egy évtizedet, elvégre síkságon húzódik, összköltsége pedig mindössze 37 millió lej. A történtek a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) projekt menedzselési kapacitását tükrözik.

A CNAIR két szerződést kötött meg, majd bontott fel, mielőtt leszerződött volna az aktuális kivitelezővel, a Viarom Constructtal. Ez utóbbival 2020 decemberében írták alá a szerződést, a munkálatok pedig idén februárban kezdődtek el. A kivitelezőnek 12 hónap áll rendelkezésére a munkálatok elvégzésére, tehát 2022 februárjában kellene átadnia a terelőutat, azonban úgy tűnik, jóval a határidő előtt végez.

Az államtitkár elmondása szerint hét hónappal a munkálatok elkezdését követően már a kopási felületet öntik, a világításon és a vízelvezető rendszeren dolgoznak, s a végéhez közeledik a két körforgalom kialakítása is.

(Nyitókép: Facebook/CNAIR)

Kapcsolódók

Kimaradt?