Hasznos előadásokkal és tartalmas kikapcsolódással készültek az idei Csíkszéki Gazdanapok szervezői

Fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete/Facebook

Idén hetedik alkalommal szervezte meg a Csíkszéki Gazdanapokat a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete több helyi szervezettel és magyarországi partnerrel karöltve szeptember 23. és 25. között.

A már hagyományossá vált rendezvénysorozat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) székelyföldi kirendeltségének tanévnyitójával és az I. évfolyamos hallgatók ünnepi eskütételével kezdődött szeptember 23-án, pénteken – tájékoztattak a szervezők.

„A világ legszebb és legfontosabb hivatását fogják gyakorolni, amely nemcsak gyönyörű hivatás, hanem kőkemény biznisz is” – nyitotta meg prof. dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a Pro Agricultura Harghitae Universitas Alapítvány (PAHRU) 2022–2023-as oktatási évét Csíkszeredában, sok sikert kívánva az székelyföldi agrárium jövőbeni szakembereinek. Az ünnepi ülésen a Magyar Országgyűlés, a Román Kormány, Hargita Megye Tanácsa, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képviselői is részt vettek: prof. dr. Gyuricza Csaba mellett Korodi Attila Csíkszereda polgármestere és Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter ünnepi beszéddel köszöntötték az esemény résztvevőit.

Kiderült, hogyan működik egy okos farm | Fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete/Facebook

A tanévnyitón átadták a vadászati kultúra megőrzéséért és népszerűsítéséért járó Venator Terrae Siculorum díjat is dr. Heltai Miklósnak és dr. Csányi Sándornak, az egyetemmel való tartós és eredményes együttműködésért a Pro Negotio Universitate díjait pedig János Zsuzsának és Máthé Emmának ítélték. Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke is kitüntetésben részesült a Kárpát-medencei és székelyföldi gazdákért folytatott tevékenységéért.

A 2022-es Csíkszéki Gazdanapok szombatján egy szakmai konferencia keretében, a MATE-val való közös együttműködés helyzetére világítottak rá, arra, hogy miként válik ez a magyar agrárium javára. Az évek óta tartó csapatmunka eredményeképp például ökogazdálkodási képzést és pálinkamester-képzést indítottak, a magyarországi szakemberek pedig aktív szerepet vállalnak a hazai falugazdászok továbbképzésében, valamint szakmai hátteret biztosítanak a székelyföldi vidékfejlesztést népszerűsítő rendezvényeken.

Bemutatták a mezőgazdasági drónokat | Fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete/Facebook

A konferencia első panelbeszélgetésén a meghívott előadók a Digitális Agrárakadémia képzéseiről, szaktanácsadásról és az új digitális eszközökben, például mezőgazdasági drónokban és platformokban rejlő lehetőségekről beszéltek, amelyek jó eséllyel leegyszerűsíthetik a mezőgazdasági munkát a falugazdászok számára.

A szombati, második kerekasztal-beszélgetésen a székelyföldi mezőgazdaság kihívásait és lehetőségeit vizsgálták, a Bio Székelyföld program, a géngyűrű program és ökogazdálkodás témája is felmerült magyarországi meghívottak és helyi szakemberek között.

A záróbeszélgetés A pénzügyi források az agrárium fejlesztésére címet viselte, amelyen az előadók a legtöbb aktuális pályázati lehetőséget érintették. A szakmai konferencia zárásáraként a PAHRU csibai (Csíkszereda) tanüzemében bemutattak néhányat az említett, gazdálkodást könnyítő digitális eszközök közül.Összeöntötték a búzát | Fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete/Facebook

A 2022-es Csíkszéki Gazdanapok egyik legfontosabb programját, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében szervezett Székelyföldi Búzaösszeöntés Ünnepét szeptember 25-én, vasárnap tartották Csíkszentsimonban.

A program idén is sikeresnek bizonyult, a gazdák nagy mennyiségben ajánlottak fel búzát és pénzadományt a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ és a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei számára. A meghívottak a közösség összetartó erejének, az önzetlen munkának, a segítségnyújtásnak és adományozásnak a fontosságát hangsúlyozták, amely elengedhetetlen a közösség fennmaradásához.

A résztvevőket egész napos programok is várták Csíkszentsimonban, többek között helyi termékek vásárán, mezőgazdasági gépkiállításon, lovasbemutatón, szekeres ügyességi versenyen és rönkhúzó versenyen vehették részt szeptember 23. és 25. között.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?