Monospetriben öntik össze a búzaadományokat a Magyarok kenyeréhez

A Partiumi Falugazdász Hálózat idén is gyűjtést kezdeményezett: Partium szerte közel 80 településen, ezek közül Bihar megyében 25 gyűjtőponton fogadják a Magyarok kenyere programhoz csatlakozó gazdák búzaadományait. A felajánlásokat augusztus végéig várják a gyűjtőpontokon. Az idei Bihar megyei búzaösszentő ünnepséget augusztus 18-án Monospetriben tartják meg.

Az RMDSZ Bihar megyei székhelyén tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Bihar megyei szervezetének elnöke szerint örömet jelentett számukra, hogy Bihar megyében ennyire sok nemes lelkű gazda van. „A szárazság, az aszály ellenére is azonnal felajánlottak adományokat a termésükből, amelyért ezúton is hálásak vagyunk mindenkinek. A gyűjtés augusztus végéig folytatódik, de jelképesen a Partiumban és Bihar megyében is megtörténik a búzaösszeöntés” – tette hozzá.

Kozák Róbert, Nagy Miklós és Huszár Antal | A szerző felvételei

Kozák Róbert, Vedresábrány alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy az idei esztendőben a községközponthoz tartozó Monospetri adhat otthont a Bihar megyei búzaösszeöntésnek. „Nagy megtiszteltetés ez számunkra, hiszen ilyenben még nem volt részünk és ez büszkeséggel tölt el minket, hogy részesei lehetünk ennek a nemes rendezvénynek. Várunk mindenkit szeretettel az eseményre” – mondta az elöljáró.

Huszár Antal falugazdász felidézte, hogy tavaly Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megye magyarlakta vidékeiről közel félezer gazda összesen több mint 91 tonnányi búza- és lisztadományt ajánlott fel a Magyarok kenyere program részére. A felajánlásokból a térségünkben 30 gyermek- és szociális otthon évi kenyérszükségletének biztosításához járultak hozzá. Csak Bihar megyében 2021-ben 60 ezer kilogramm búzával járultak hozzá az akcióhoz a gazdák, amelyet 17 segélyszervezet között osztottak szét.

„Bihar megyében a gazdák adományaiból sikerült teljességgel fedezni a Dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyhídi és gálospetri gyermekotthonainak kenyérszükségletét, de nagymértékű kenyér- és lisztadományban részesültek a Szentjobbon és az Élesden működő gyermekotthonok is. A tavalyi adományokból az idei évben több alkalommal sikerült liszt- és búzaadományt eljuttassunk Kárpátaljára is” – mondta végezetül a falugazda.

Az évente megtartott búzaösszeöntő ünnepség családi ünnep, az összetartozást fejezi ki, hiszen az összeöntött búzából őrölt liszt révén mindannyian ugyanabból a kenyérből részesülünk. A partiumi búza-összeöntő ünnepségnek tavaly Szentjobb adott otthont, idén, augusztus 14-én 17 órától a Máramaros megyei Koltó lesz az ünnepség házigazdája.

A Bihar megyei búzaösszeöntő ünnepséget – ahol a megye különböző tájegységeiből felajánlott kenyérnek valót öntik közös dézsába – augusztus 18-án tartják, Monospetriben, a kultúrközpontban. Az ünnepségen ünnepi beszédek, kulturális műsorok is helyt kapnak. Fellép majd a helyi Bábota, illetve az érsemjéni Ezüstperje néptánccsoport. Az összeöntést követően a helyi egyházak képviselői áldják meg a felajánlott búzát.

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program az anyaországból indult. A programot a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) koordinálja. Célja a nemzeti összetartozás erősítése, a gazdák szolidaritásának és a rászoruló nemzettársaikért érzett felelősségvállalásának kifejezése.
Az összefogást, az együvé tartozást az anyaországi és a határon túli magyar gazdák évről évre önzetlen búzaadományaikkal fejezik ki Kárpát-medence szerte. Az adakozás önkéntes alapon történik, a termelők egyéni lehetőségeinek függvényében, így a felajánlott búzamennyiség mellett legalább olyan fontos az adományozók nemes lelkülete, segítő szándéka.
A négy megyében tevékenykedő Partiumi Falugazdász Hálózat – az ideivel együtt – immár negyedik esztendeje vesz rész a Magyarok Kenyere programban. A kezdeményezést támogató bihari, szatmári, szilágysági gazdák, illetve Máramaros magyarlakta vidékeiről felajánlott búzát – egybeöntve és lisztté őrölve – a Partium térségében működő gyermekotthonok, idősotthonok, szociális intézmények, iskolák, óvodák konyháira juttatja el a szervezet, harmadik éve biztosítva ezen keresztül a kedvezményezett intézmények teljes éves kenyérszükségletét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?