Virágkarnevállal ünneplik Szent Istvánt és az államalapítást Bihar megyében

A Bihar megyei RMDSZ székházában tartott sajtótájékoztatón ismertették az idei virágkarnevál ünnepi programját és útvonalát. A rendezvény augusztus 21-én kezdődik, a virágkocsik Nagyváradról Szentjobbra érkeznek, másnap, augusztus 22-én pedig útnak indul a megyei karaván. A virágkocsik konvoja idén a Berettyó-menti és az érmelléki települések egy részén is áthalad, többek között Margitta városában is.

Borsi Imre Lóránt, a Partium Alapítvány elnöke felidézte, az országban a virágkocsik legelső alkalommal Biró Rozália, Nagyvárad korábbi RMDSZ-es alpolgármesterének idején vonulhattak fel a megyeszékhely utcáin a Nyitott Ablak Európára elnevezésű rendezvény keretén belül. A későbbi években a Megyei Tanács, valamint alapítványok szervezték meg az ünnepséget.

A szerző felvételei

Amint azt korábban megírtuk a Maszolon, az idei évben a Partium Alapítvány kötötte meg a bérleti szerződéseket a virágkocsikra. A nagysikerű rendezvény további partnerei között van a Bihar megyei RMDSZ és Szentjobb község polgármesteri hivatala. „Fontos ennek a hagyománynak a továbbvitele, hiszen szorosan kötődik az államalapításhoz. Ily módon összekötjük Debrecent és Hajdú-Bihar megyét Nagyváraddal és Bihar megyével, ez pedig a nemzeti összetartozást és az összefogást szimbolizálja és jelképezi. Öröm azt látni, amikor nemcsak Nagyváradon, de ma már az RMDSZ-nek és a Partium Alapítványnak köszönhetően vidéken is megcsodálhatják a virágkocsikat azok, akik nem tudnak eljutni Debrecenbe, vagy Nagyváradra. A helyiek a virágkocsik – mondta Borsi Imre Lóránt.

Augusztus 21-én a virágkocsik megérkeznek Nagyvárad főterére, majd 19 órára Szentjobbra, ahol egész napos ünnepi rendezvények várják az érdeklődőket.

Augusztus 22-én a karaván 8.30-kor indul el Szentjobbról a DJ67A megyei úton, majd a DN 19E nemzeti úton halad Micskére. Az érkezés 9.00 óra körül várható. Ezt követően a karaván a DN19E nemzeti, majd a DJ119A megyei úton haladva 10 órára érkezik majd meg Tótiba, a polgármesteri hivatal előtti térre. A DJ119A megyei, a DN19E, majd a DN19B nemzeti utakon tovább haladva a konvoj Margittára, a polgármesteri hivatal előtti térre fog megérkezni 11 óra körül. A virágkocsik ezt követően a DN19B országúton haladva 12 órára Monospetribe érkeznek meg, a római katolikus templom előtti térre. Onnan Apátkeresztúr és Érolaszi területén lassú tempóban áthaladva várhatóan 13 órára érkeznek meg Székelyhídra, a központi park melletti térre. Székelyhídról a DN19 országúton, majd a DC úton várhatóan 14 óra körül Csokalyra, majd a DC13 helyi és a DN19 országúton haladva 15 órakor pedig Kágyára fognak megérkezni a virágkocsik.

Bihardiószegen, a Zichy-kastély előtti térre várhatóan 16 órára érkezik majd meg a karaván a DN19 országúton, majd a DC190A úton. A DC190A, a DN19-en, majd a DC19-esen utakon haladva Biharfélegyházára 17 órára érkeznek meg a polgármesteri hivatal előtti térre. A DN19-es úton, majd a pelbárthidai bekötőúton Paptamásiba, a polgármesteri hivatal előtti térre a virágkocsik várhatóan 18 órára érkeznek meg. A DN19 nemzeti úton tovább haladva a virágkarneváli menet következő állomása Bihar község lesz, ahova várhatóan 19 órára érkeznek majd meg a Penny Magazin előtti térre. Az idei Bihar megyei virágkarnevál utolsó megállója Bors községen lesz, ahol a sportcsarnok előtti térre, várhatóan 20 órára érkezik meg a karaván. Itt fél órát lesznek még láthatóak, ugyanis azt követően a kocsik visszatérnek Magyarországra.

Zatykó Jácint, Szentjobb község polgármestere a településen tartott ünnepi programokat ismertette. „Nagy örömet jelent számukra, hogy idén Szentjobb adhat otthont Virágkarnevál ünnepi rendezvényeinek” – mondta az elöljáró. Az ünnepség Szentjobbon augusztus 21-én 10 órától veszi kezdetét a római katolikus templomban ünnepi szentmisével, amelyet az új kenyér megáldása és körmenet követ. Az ünnepi beszédekre és kulturális műsorokra a Szentkorona emlékműnél és Szent István mellszobránál kerül sor az egyházi ünnepséget követően.

A sportpályán a rendezvények 13 órától kezdődnek bográcsfőző-versennyel, majd 16 órától elkezdődnek a kulturális-zenei műsorok. Elsőként fellép majd a szentjobbi Vadvirágok Népdalkör, majd 17 órától a Bábota Néptánccsoport. 18 órától Meleg Attila népi operett csokra a Húzzad csak címmel látható a színpadon. A virágkocsik érkezése 19 órára tehető. Egyidejűleg a karaván érkezésével Orosz László repülős légi bemutatójára is sor kerül.

Fellép még az este folyamán a Rius & Band nagyváradi zenekar, majd a diószegi Hegedűs Szabolcs és Zenekara. Az est sztárvendége 22 órától a magyarországi Bikini együttes lesz. Az estét Dj Lucian Barbulescu bukaresti előadó koncertje zárja. Mint mondta, a sportpályán tartott rendezvényen büfé és a gyerekeknek ugrálóvár is rendelkezésre áll majd, továbbá az esti óráktól kezdődően korlátozott számban, de egy hőlégballon segítségével a magasból is meg lehet majd csodálni a naplementét és a virágkocsikat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?