A zsoboki gyerekotthonnak ajánlották fel a Szilágy megyei gazdák adományát

Harmadik alkalommal rendezték meg Szilágy megyében a búzaösszeöntő ünnepséget: Kárásztelek és Kémer után ezúttal Kraszna adott otthont a rangos eseménynek, melyen nagy számban jelen voltak a megye elöljárói, önkormányzati képviselők, gazdák és adományozók, hogy a helyi sportpályán szimbolikusan, ünnepélyesen egybeöntsék az általuk felajánlott terményt az erre a célra felállított szekérbe. 

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű adománygyűjtési akció a magyar nemzet összefogásának a jelképe, ennek keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régióiból ajánlanak fel búzát határon inneni és túli, magyar gyerekeket, rászorulókat segítő szervezetek számára.Fotók: Szilágyi Róbert István Facebok-oldala

A rendezvény kapcsán Seres Dénes RMDSZ-es parlamenti képviselő elmondta: Szilágy megye is csatlakozott három éve e nemes kezdeményezéshez. Ezúttal Krasznán tartották meg a Szilágy megyei magyar közösségek szimbolikus búzaösszentő rendezvényét, amelyen jelen voltak a megyei közösségek képviselői, gazdái. „Ennek a rendezvénynek a mi szempontunkból is szimbolikus jellege van, hiszen a magyar nemzetnek az együvé tartozását jelképezi. Ahogy a búzából liszt lesz, a lisztből kenyér, éppen úgy szeretnénk mi is a magyar nemzet részei lenni” – mondta a Szilágy megyei honatya a felemelő, meghitt hangulatú eseményen.

Az összegyűlt búzát és egyéb adományokat a rászorultak megsegítésére, jelen esetben a zsoboki gyerekotthonban lakó gyerekek életének jobbátételére fordítják. Az elmúlt években a Gálospetri Szentháromság Gyermekotthonnak is juttattak az adományból. „Köszönettel tartozunk a közösségi vezetőknek, gazdáknak, hogy érezték, tudták, mekkora nagy fontossággal bír ez a rendezvény, és önzetlen adakozással hozzájárultak ennek sikeréhez. Az adományozás szimbolikusan elkezdődött, és még folyamatban van. Ugyanakkor megköszönjük a krasznai közösségnek a meleg fogadtatást, együttlétet, amelyet mindannyiunk számára biztosítottak” – mondta Seres Dénes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke kiemelte: ahogyan a kenyér egységesen összeáll a sok kis búzaszemből, „úgy szeretnénk mi is egy összetartó, erős közösség maradni”. A Krasznán megrendezett esemény a Szilágyságban élő rászorulók támogatását szolgálja, a kezdeményezés célja a Kárpát-medencében élő gazdák összefogása, a nehéz sorsúak megsegítése érdekében. „Ezúttal egy bölcsőt is útjára indítottunk, amelyben hathavonta egy-egy magyar csecsemőt fognak ringatni” – mondta az alelnök, aki szintén megköszönte a gazdáknak a felajánlott adományokat és a példás összefogást. „Isten adja, hogy jövőre is olyan termés legyen, amiből a rászorulókat is segíteni tudjuk!” – zárta.

A XVIII. Szent István napi focitalálkozó keretén belül megrendezett jótékonysági rendezvényen akusztikus, zenés-verses műsorral fellépett a magyarországi Fábián Zoltán előadóművész és a szilágyzoványi Thököly Vajk költő, tanár.

Sütő Attila krasznai falugazdász elmondta, hogy bár az idei búzatermés mennyisége elmaradt az előző évekhez képest (Krasznán például az átlagos hozam az elmúlt években hektáronként 5 tonna volt, idén pedig 4 tonna körüli), úgy tűnik, hogy a gazdálkodók felajánlása eléri a tavalyi mennyiséget.

Kapcsolódók

Kimaradt?