Górcső alá vette az Európai Bizottság a bebukott Blue Airnek nyújtott kormánytámogatásokat

Átfogó vizsgálatot indított az Európai Bizottság a bebukott Blue Air Aviationnek nyújtott román kormánytámogatások kapcsán. Az EB hétfői közleménye alapján az eljárás során arra keresnek választ, hogy az Orban-kormány az uniós szabályoknak megfelelően kínált-e mentőövet a légitársaságnak.

Fotó: A Blue Air Facebook-oldala

A közlemény emlékeztetett arra, hogy a romániai tőkéjű Blue Air légitársaságot a csőd közelbe sodorta 2020 márciusában a koronavírus-járvány. A Blue Air 2022. novembere óta nem működik, miután pénzügyi helyzete okán a romániai hatóságok ideiglenesen megvonták a működési engedélyét.

Az EB 2020. augusztusában jóváhagyta azokat az intézkedéseket, amelyeket a Ludovic Orban által vezetett kormány irányzott elő a Blue Air megsegítésére. Ez egy 28 millió eurós (138 millió lej) kölcsön volt a pandémia okozta veszteségek kompenzálására, továbbá egy 34 millió eurós (164 millió lej) áthidaló hitel a likvidtőke biztosításához. Románia akkor hat hónapos lefutással vállalta a mentőcsomagot, különben a fapados légitársaság felszámolásáról vagy átszervezéséről kellett volna tájékoztatni az EB-t. Románia 2021. áprilisában terjesztette elő az EB előtt a vállalat 2020. augusztus és 2025. szeptember közötti időszakra vonatkozó átszervezési tervét. A tervet többször módosították, kitolva a hitel lejárati határidejét hat évre. A román állam 2022. novemberében visszatérítette a hitelt és átvett 75 százalék részesedést a Blue Air légitársaságban – ecsetelte az EB.

„Jelen pillanatban az Európai Bizottságnak aggályai vannak annak kapcsán, hogy az átszervezési terv és az azt támogató mentőcsomag nincs összhangban az európai uniós szabályozásokkal” – indokolták a vizsgálat elrendelését a közleményben. Kiemelték: megvizsgálják, hogy az átszervezési terv képes-e hosszútávon – állami támogatások nélkül – életképessé tenni a Blue Air-t, de azt is górcső alá veszik, hogy a légitársaság saját hozzájárulása az átszervezési költségekhez elégséges, valós, támogatásmentes és arányos-e, továbbá intézkedtek-e annak érdekében, hogy korlátozzák a mentőcsomaggal okozott piaci versenyre gyakorolt eltorzulásait.

A Blue Air légitársaság, mint ismeretes, jelenleg fizetés- és működésképtelen. Januárban arról érkeztek hírek, hogy egy amerikai befektető érdeklődött iránta az Állami Vagyonkezelő Hatóságnál (AAAS), de azt szerette volna, hogy a fizetésképtelenségi eljárást az amerikai New York állam hatályos törvények alapján folytassák le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?