Tovább dagad a Blue Air botrány – futhatnak a pénzük után a lóvá tett utasok

A csőd szélén álló légitársaság több mint másfél év alatt törlesztené a fel nem használt jegyek árát.

Könnyen meglehet, hogy sosem fogják viszontlátni a pénzüket azok, akik a Blue Air azon járataira váltottak jegyeket, melyeket később törölt a társaság. Az egyetlen romániai fapados légitársaság 2021 áprilisa és az idei év áprilisa között 11 ezernél is több járatot törölt, ami utasok tízezreit érintette. Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) ezért minden idők legnagyobb hazai bírságát szabta ki a cégre, 2 millió eurót.Fotó: Facebook/Blue Air

Az ANPC arra is kötelezte a légitársaságot, hogy 10 napon belül fizesse vissza a hoppon maradt ügyfeleknek a jegyek árát. Valószínű azonban, hogy a kliensek nagy része keresztet vethet a pénzére. A fogyasztóvédelem megállapította, hogy a Blue Air 66,585 millió lej, kb. 13,5 millió euró értékben adott el jegyeket az utóbb törölt járatokra. A visszatérítendő összeg ennél valamivel kisebb, mivel az ügyfelek egy része később felhasználta a jegyét, a cég 73 ezer embernek tartozik.

Az ANPC-vel folytatott tárgyalások során a Blue Air azt ajánlotta fel, hogy napi 15 ezer eurót fizet vissza az ügyfeleknek. „Ez azt jelentené, hogy az emberek 700 nap alatt kapnák vissza a pénzüket. Aztán napi 20 ezer eurót javasoltak, ami 500 napnál többet jelentene. Véleményünk szerint ez nem megoldás azon ügyfelek számára, akik már másfél éve várnak a pénzükre” – nyilatkozta Horia Constantinescu, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke az economedia.ro gazdasági hírportálnak .

Constantinescu meg van győződve róla, hogy a Blue Air csődöt fog jelenteni, addig pedig húzza az időt, hogy ne kelljen fizetnie. Véleménye szerint ennek a jele az is, hogy a légitársaság nem vette át a bírság kiszabására vonatkozó jegyzőkönyvet. „Normális esetben, ha tudod, hogy ártatlan vagy, átveszed a jegyzőkönyvet, majd pedig megtámadod a bíróságon. Ha át sem veszed, azt jelenti, húzni akarod az időt, még meghirdetsz pár járatot, majd az utolsó pillanatban törlöd őket” – mondja Constantinescu.

A fogyasztóvédelem olyan információkat kapott, hogy a Blue Air dolgozóinak egy része már három hónapja nem kapott fizetést. Constantinescu ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a légitársaság 67 millió eurós állami támogatást kapott a járvány idején elszenvedett veszteségek kompenzálására. „Nem a mi dolgunk, hogy mit csináltak ezzel a pénzzel, vannak állami intézmények, melyek leellenőrizhetik” – jelentette ki az ANPC elnöke.

A Blue Air közleményben tudatta, hogy bíróságon próbálja meg érvényteleníteni az ANPC által kiszabott bírságot. A Blue Air egyúttal azzal vádolja a fogyasztóvédelmiseket, hogy pénzt és értékes karórákat kértek annak fejében, hogy ne bírságolják meg a társaságot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?