Kétmillió eurós bírásgot kapott a Blue Air légitársaság a fogyasztóvédelmi hatóságtól

A Blue Air légitársaságot 2 millió eurós bírsággal sújtotta az OrszágosFogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) a beérkezett panaszok nyomán végzett ellenőrzéseket követően – olvasható az intézmény sajtóközleményében.

A 2021. április 30. és 2022. április 30. közötti időszakban a légitársaság összesen 11 289 járatát törölte, ami 178 405 foglalásnak felelt meg, és amelyért összesen 66 585 967,68 lej értékben fizetett kártérítést az utazóknak az Európai Unió 20 tagállamában.

Nagy a baj a Blue Air háza táján | Fotó: Facebook/Blue Air

Tekintettel az ellenőrzések során feltárt szempontokra, valamint a társaság által bejelentett forgalom hiányára, ami lehetetlenné tette a bírság százalékos megállapítását, a fogyasztóvédelem úgy döntött, hogy 2 millió eurós, vagyis 9,88millió lejes bírságot szab ki a Blue Air légitársaságra.

A bírság megállapítása mellett a fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte ,,...a szerződés felmondását és a lemondott szolgáltatások értékének és a kapcsolódó kártérítésnek a legfeljebb 10 napon belüli visszatérítését” a fogyasztó választásának megfelelően, és minden olyan lemondott foglalásra vonatkozóan, amelyek esetében a légitársaság nem intézkedett a 2022. április 30. után bekövetkezett járattörlést követően a fizetendő összegek visszatérítéséről.

Ugyanakkor elrendelték azt is, hogy a fogyasztók számára ne tegyenek olyan ajánlatokat elérhetővé a piacon, amelyek esetében a Blue Air nem rendelkezik a szükséges eszközökkel vagy erőforrásokkal ahhoz, hogy azokat a bejelentett feltételeknek megfelelően biztosítsa.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?