Virágárusokra csapott le a háromszéki fogyasztóvédelem

A háromszéki fogyasztóvédők megbírságolták a halottak napi virágvásár árusait.

Mircea Diacon, a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője szerdán arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napokban ellenőrzést tartottak a sepsiszentgyörgyi virágpiacon, illetve a főtéren szervezett virágvásárban és a törvényes előírások be nem tartása miatt büntetéseket és figyelmeztetéseket osztottak az árusoknak.

Mircea Diacon közlése szerint az ellenőrzés során 18 kihágást állapítottak meg, 16 árus figyelmeztetést kapott, két céget pedig megbírságoltak. Az egyik 3000 lejes-, a másik 1000 lejes büntetést kapott, mert nem használtak számlázógépet és nem tudták bemutatni az árut kísérő, valamint a növények tartására, ápolására vonatkozó dokumentumokat.

A háromszéki fogyasztóvédő sérelmezi, hogy a vásárok szervezői magánszemélyeket biztatnak vásárokon való részvételre, de nem tájékoztatják őket, hogy kötelesek betartani a törvényeket.

Mircea Diacon szerint a vásárokon résztvevő magánszemélyeket a részvételi díj befizetése nem mentesíti a termékek értékesítését szabályzó 145/2014-es törvény betartása alól. Ez szerint azok a magánszemélyeknek, akik háztáji termésüket kínálják eladásra, fel kell mutatniuk a személyazonossági igazolványukat, a termelői engedélyüket és a mezőgazdasági termékek értékesítésére feljogosító könyvecskét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?