Köztéri fitneszgép miatt veszítette el ujjbegyét egy kisfiú

Egy sepsiszentgyörgyi mozgásparkban megsérült egy hét éves kisfiú, akinek amputálni kellett ujjpercét - tájékoztat a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal. Mircea Diacon főfelügyelő közleménye szerint a kisgyerek az Ág utcai játszótér mellett felépített edzőpark egyik gépén játszadozott, amikor a forgó eszköz becsípte ujját, amelyet a kórházba szállítást követően amputálni kellett.

A fogyasztóvédők a helyszínen vizsgálták meg a sérülést okozó mozgáspark elemeit. Megállapították, hogy a köztéri létesítmény nincs elkerítve a közelben lévő játszótértől, nincsenek kihelyezve az erőgépek használatát szabályozó útmutatók, figyelmeztető felíratok. A balesetet követően a sepsiszentgyörgyi önkormányzat alkalmazottai a köztéri edzőgépet egy csavarral rögzítették, hogy azt ne lehessen forgatni.

Ki a felelős?

A Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal a sepsiszentgyörgyi önkormányzattól kérte a mozgáspark eszközeinek beszerzésére és működtetésére vonatkozó dokumentumokat. Az egyelőre nem világos, hogy kinek a mulasztása miatt következett be a baleset. A köztéri mozgáspark létesítését ugyanis a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) finanszírozta.

Bereczki Kinga, az alapítvány elnöke elmondta, a köztéri létesítményt elkészítése után átadták az önkormányzatnak, így annak felügyelete és karbantartása az ő hatáskörükbe tartozik. Czimbalmos Kozma Csaba városmenedzser a sajtónak kifejtette: az edzőpark fitneszgépeiről eltűnt vagy elkopott az a gömb alakú védőelem, amely megakadályozta volna a balesetet.

Hozzátette: a városházán két alkalmazott foglalkozik a játszóterek és mozgásparkok felügyeletével és karbantartásával, de nem győzik a munkát, nem tudják folyamatosan ellenőrizni a létesítményeket. Az információs táblák kihelyezését pótolják - mondta a városgondnok, aki szerint csütörtökön kell megjelennie a fogyasztóvédelmi hivatalnál.

Mircea Diacon főfelügyelő közlése szerint az esetet jelezték a rendőrségnek is, a hatóságnak kell megállapítania, hogy történt-e bűncselekmény az ügyben. Hozzátette: annak függvényében, hogy a városháza milyen engedélyekkel rendelkezik, akár 50.000 lejes pénzbírságot is kaphat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?