Fellélegezhetnek: a Környezetvédelmi Alap felfüggeszti a Blue Air számláinak zárolását

Illusztráció: AdobeStockA Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) úgy döntött, hogy felfüggeszti a Blue Air Aviation számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet szab meg a légitársaság számára a tartozás megfizetésére – közölte a hatóság szerdán.

Az AFM közleménye szerint a szeptember 7-én reggel benyújtott kérelmet és a részletfizetési eljárás megindításához szükséges dokumentáció benyújtását követően döntöttek így.  

A közlemény beszámol arról is, hogy 2022. május 3-án az Országos Környezetvédelmi Ügynökség elküldte a Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának azoknak az üzemeltetőknek a listáját, amelyek nem adták le a 2021-re vonatkozó üvegházhatásúgáz-kibocsátási tanúsítványokat. A hatóság a szén-dioxid tonnájaként 100 eurónak megfelelő, lejben kifizetendő büntetést állapított meg minden ilyen vállalat esetén.

A megbüntetett vállalatok között volt a Blue Air Aviation részvénytársaság is, amellyel 2022. május 13-án közölték, hogy június 5-éig kell kifizetnie a büntetést.

A Blue Air kérte a kifizetés határidejének elhalasztását, az AFM válaszként dokumentumokat és többletinformációkat kért, amelyek alapján a halasztás törvényes keretek között megvalósítható. Mivel a Blue Air nem tett eleget ennek a kérésnek és az összeget sem fizette ki, augusztus 29-én az AFM közölte, hogy elutasította a fizetés átütemezésére vonatkozó kérelmet. Szeptember elsején az AFM zároltatta a Blue Air bankszámláit.

A légitársaság ezt követően, szeptember 6-án közölte, hogy 12-éig minden romániai járatát felfüggeszti, mivel a zárolt számlái miatt nem tudja biztosítani a működéshez szükséges költségeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?