FRISSÍTVE – Több ezer romániai turista rekedt külföldön a Blue Air-járatok felfüggesztése miatt

Fotó: Varró-Bodoczi ZoltánTöbb ezer romániai turista rekedt külföldi repülőtereken azt követően, hogy a Blue Air légitársaság kedden – kevéssel azután, hogy zárolták számláit – bejelentette összes járatának felfüggesztését.

„Tekintettel arra, hogy a környezetvédelmi minisztérium zárolta a Blue Air Aviation S.A. összes számláját, cégünk nem tudja kifizetni a járatok működtetésével járó napi költségeket. Ezért azt a döntést hoztuk, hogy 2022. szeptember 12-ig felfüggesztjük az összes, romániai repülőtérről induló járatunkat” – áll a Blue Air közleményében. Hozzátették: a külföldről romániai repülőterek felé tartó járatokat az előre ismertetett menetrend szerint elindítják.

Ez utóbbi tájékoztatásnak mond ellent a Varró-Bodoczi Zoltántól kapott információ. Munkatársunk négyfős családjával – és közel kétszáz másik utassal – rekedt a krétai Heraklion város repülőterén, ahol törölték a Kolozsvárra induló gépet. Tájékoztatása szerint a Blue Air járatot igénybe vevő turisztikai ügynökségek helyszínen tartózkodó munkatársai megpróbálják valamilyen módon hazaszállítani a kint rekedt ügyfeleiket.

A Blue Air a fogyasztóvédelmi hatóság elnökét okolja a helyzetért, a cég szerint az ANPC vezetőjének „ne vegyenek több Blue Air jegyet” megjegyzése jelentősen rontott a cég megítélésén. Szerintük a jegyvételek jelentős visszaesése több mint 5 millió eurós árbevétel-kiesést okozott a Blue Air számára. Ezzel egyidőben sok, a napi működéshez szükséges szolgáltatást nyújtó partner is előre kérte kifizetését, ami a számlák zárolása miatt lehetetlenné vált.

FRISSÍTÉS: Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a vállalat 28 millió lej adósságot halmozott fel a román környezetvédelmi alappal szemben, ezért eljárás indult ellene, aminek során most zárolták a bankszámlákat. A miniszter szerint azonban az intékedés nem indokolja a vállalat lépését, és felszólította a Blue Air vezetőit: forduljanak a környezetvédelmi alaphoz az adósságok újraütemezése érdekében, azonnal indítsák el a tervezett járatokat, és tegyenek eleget az utasokkal szemben vállalt kötelezettségeiknek. Az ügyben Nicolae Ciuca miniszterelnök is megszólalt, aki a helyzet rendezésére szólította fel az érintett feleket. Szerinte megengedhetetlen, hogy 3 ezer ember várakozzon a repülőtéren.

A román hírtelevíziók kedden arról számoltak be, hogy az utasok idegesen próbáltak magyarázatot követelni a légitársaság képviselőitől a járatok törlésének okáról.

Azok az utasok, akik közvetlenül a Blue Air-től vásároltak jegyet, a járatok törlése vagy hosszú idejű elhalasztása esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályait megállapító 2004/261/EK európai rendelet alapján visszakaphatják pénzüket és kártérítést kérhetnek - emlékeztet keddi közleményében a vállalkozásügyi és turisztikai minisztérium, miután a Blue Air kedden bejelentette, hogy szeptember 6-ától 12-éig felfüggeszti minden romániai járatát.

Azoknak a turistáknak, akik utazási irodától vettek üdülési csomagot, fel kell venniük a kapcsolatot az illető irodával, mivel az utazási csomagokról és a kapcsolódó szolgáltatásokról szóló 2018/2-es számú kormányrendelet értelmében az utazási iroda felelős az ajánlatban vállaltak teljesítéséért, és köteles alternatív szolgáltatásokat felajánlani.

TAROM-gépekkel szállítják haza a bajba jutottakat

A román külképviseleteken vagy a román külügyminisztérium 0040751084537-es számán kérhetnek segítséget azok a román állampolgárok, akik a Blue Air járatainak felfüggesztése miatt külföldi repülőtereken rekedtek. A román állam Tarom-gépekkel hozza haza őket - közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő kedd este, miután Nicolae Ciucă kormányfő tanácskozásra hívta az illetékes minisztereket, hogy megoldást találjanak az érintett utasok helyzetének rendezésére.

Cărbunaru elmondta, a miniszterelnök prioritásként kezeli a Blue Air járatainak felfüggesztése miatt külföldön maradt román állampolgárok hazatérését. Az érintettek a román nagykövetségeken, illetve a külügyminisztérium által üzembe helyezett 0040751084537-es telefonszámon kérhetnek segítséget.

Az utasok számbavétele után Tarom-gépeket küldenek értük - tette hozzá a kormányszóvivő.

A Blue Air a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatának (CNAB) is tartozik - közölte kedd este Valentin Iordache, a vállalat szóvivője. Iordache azt mondta, a Blue Air az évek során tetemes összegű adósságot halmozott fel a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatával szemben, de „ez nem ok arra, hogy felfüggessze járatait”. Azt is elmondta, a CNAB gondoskodott róla, hogy megkapja a tartozást.

Tájékoztatása szerint kedden a Blue Air hét gépe nem szállt fel, ezeknek az okoktól függetlenül parkolási díjat kell fizetniük.

A Blue Air-jeggyel rendelkező utasok élelmiszert és vizet kaptak, majd a légitársaság felajánlotta nekik, hogy a jegytípustól függően megtéríti a jegy árát vagy átütemezi az utazást.

Kapcsolódók

Kimaradt?