Erre a következtésre jutottak az IMF-szakértők

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a progresszív személyi jövedelemadó (szja) bevezetését, az áfabevételek növelését, valamint a szén-dioxid-kibocsátási díj (karbonadó) bevezetését javasolják a bukaresti hatóságoknak a közlekedési és az építőipari ágazatban.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

Az IMF Jan Kees Martijn vezette küldöttsége a hét elején érkezett Romániába, látogatásának célja a gazdasági-pénzügyi fejlemények elemzése és a makrogazdasági előrejelzések frissítése volt – emlékeztetett beszámolójában az Agerpres.

Csütörtökön közzétett jelentésükben a Valutaalap szakértői 6 százalékot meghaladó GDP-arányos államháztartási hiányt jósoltak a következő évekre, elsősorban az új nyugdíjtörvény költségvetési vonzata miatt. „Újabb intézkedésekre lesz szükség a deficit fenntartható szintre való csökkentéséhez” – szögezték le.

Hozzátették, Románia adóbevételei jelentősen elmaradnak más hasonló országok bevételeitől, és túl alacsonyak ahhoz, hogy fenntartsák az uniós normáknak megfelelő közszolgáltatásokat. „Az adópolitika mélyreható reformja nélkül nincs reális esély a fejlődésre” – vélekedtek.

Az IMF a jövedelemadó reformját javasolta a még érvényben levő szja-mentességek megszüntetésével, a mikrovállalkozások esetében megszabott küszöbérték csökkentésével és „esetleg” a progresszív adózás bevezetésével. Egy másik lehetőségként az áfabevételek növelését vetették fel a szakértők, egyebek mellett bizonyos termékek áfakedvezményének az eltörlésével. A pénzintézet szakértői javasolják továbbá az úgynevezett karbonadó bevezetését a közlekedési és az építőipari ágazatban és a fosszilis üzemanyagok jövedéki adójának megemelését.

Az IMF szakértői 3 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak 2024-re, a bővülés motorja szerintük elsősorban a fogyasztás és a külső kereslet erősödése lesz. Az infláció 2025 végére fokozatosan visszaérkezhet a jegybanki céltartományba, a két számjegyű béremelések azonban megakadályozhatják a normalizálódását - figyelmeztettek. „Ebben a helyzetben szigorú monetáris politikára van szükség mindaddig, amíg az infláció egyértelműen csökkenő pályára áll” – szögezték le.

Jelenleg Romániának nincs hitelmegállapodása a Nemzetközi Valutaalappal, de a pénzintézet évente értékeli országjelentések formájában a román gazdaság alakulását az IMF szabályzatának negyedik cikkelye szerinti konzultációk alapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?