Az államháztartás hiánya az első négy hónapban elérte a GDP 2,48 százalékát

Az államháztartás hiánya az idei első négy hónapban elérte a 26,82 milliárd lejt (5,5 milliárd eurót), ami a bruttó hazai termék (GDP) 2,48 százalékának felel meg – közölte szerdán a pénzügyminisztérium.

Tavaly ugyanebben az időszakban a deficit GDP-arányosan 1,08 százalék volt. Az idei első három hónapban a hiány a GDP 1,67 százaléka volt. A hiány márciusban 10 milliárd lejjel, áprilisban 8,8 milliárd lejjel nőtt. Az államháztartás bevétele 98,2 milliárd lej volt, ami 1,3 százalékkal maradt el a tavalyitól, miközben a kiadások 12,7 százalékkal, 125,03 milliárd lejre nőttek, és a GDP 11,6 százalékát tették ki, ami 1,1 százalékpontos növekedésnek felel meg a tavalyi évhez mérten.

Az adókból származó bevételek 5,6 százalékkal maradtak el a tavalyitól, miután a társasági adóból származó bevételek 8,2 százalékkal csökkentek, az ingatlanadókból származó bevételek csaknem 39 százalékkal estek vissza, és az áfából csaknem 19 százalékkal kevesebb folyt be az államháztartásba. Ugyanakkor a személyi jövedelemadóból 7,9 százalékkal több folyt be, a jövedéki adóból is 12,5 százalékkal több bevétel származott.

Az államháztartási hiány főleg a márciusi és az áprilisi elmaradt bevételek miatt emelkedett, miután a kormány adóhalasztást adott a koronavírus-járvány miatt a gazdasági szereplőknek. A szaktárca szerint áprilisban a bevételek ismét nőni kezdtek.

A kormány az idén 3,6 százalékos államháztartási hiányt tervezett 4,1 százalékos gazdasági növekedés mellett, de az április közepén a koronavírus-járvány következtében elfogadott költségvetési kiigazítás már 6,7 százalékos deficitet és 1,9 százalékos gazdasági csökkenést prognosztizált. Nemzetközi hitelintézetek és román gazdasági elemzők azonban akár 9-10 százalékos államháztartási hiányt is elképzelhetőnek tartanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?