Nem kegyelmez: további adóreformokat sürget a Nemzetközi Valutaalap

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozásai szerint idén 2,3 százalékos lesz a gazdasági növekedés és 6 százalékos a GDP-arányos költségvetési hiány Romániában. Az IMF-delegáció a szokásos éves gazdaságértékelésre érkezett Romániába.

A nemzetközi pénzintézet romániai küldöttségének vezetője, Kees Martijn szerdai bukaresti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány deficitcsökkentő csomagja „jó irányba tett lépés”, de további reformokra van szükség.

Az IMF szakértője szerint főként adóreformokra van szükség a költségvetési bevételek növelése és a méltányos és hatékony adóztatás érdekében. Kees Martijn úgy értékelte, hogy a következő két évben a román államnak a deficitcsökkentő csomagban előirányzottnál két százalékkal nagyobb bevételekre lenne szüksége.

Fotók: Marcel Ciolacu Facebook oldala

Az IMF ugyanakkor úgy véli, hogy a román gazdaság növekedésének üteme középtávon elérheti az évi 3-3,25 százalékot, ha jelentős marad a fogyasztás és megtörténnek az EU helyreállítási alapjából finanszírozott beruházások.

A nemzetközi pénzintézet szerint az infláció 7 százalékról 4 százalékra csökken Romániában 2024 végére, de meg fogja haladni a Román Nemzeti Bank inflációs célját.

A kormány az állami kiadások csökkentését ígéri

A kormány elkötelezett a gazdasági növekedés fenntartása, az állami kiadások csökkentése és az adóelkerülés elleni küzdelem mellett - jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Jan Kees Martijn vezette küldöttségével folytatott megbeszélésen.

A kormány közleménye szerint a találkozón Ciolacu hangsúlyozta, hogy a román gazdaság növekedésének alapját a beruházások jelentik. A kabinet kiemelten támogatja az infrastrukturális, ezen belül a közlekedési infrastruktúrát érintő projekteket, hiszen ezeknek van a legnagyobb multiplikátorhatásuk a gazdaságban. „Nagy figyelmet fordítunk ugyanakkor az egészségügyi és az oktatási beruházásokra, mivel polgáraink életminőségének javítása is fontos számunkra" - fogalmazott.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy prioritásnak tekinti az adóhatóság (ANAF) „gyors ütemű digitalizálását" az állami kiadások csökkentése és az adóelkerülés visszaszorítása céljából. Ugyanakkor valamennyi illetékes intézménynek - igazságügyi, pénzügyminisztérium, adóhatóság - előnyben kell részesítenie az adóelkerülés leküzdésére és a bevételek növelésére irányuló intézkedések bevezetését. Emellett a kormány által nemrég parlamenti felelősségvállalással elfogadott törvénytervezet megteremtette a minisztériumok számára a jogi keretet az alárendeltségükbe tartozó intézmények átszervezésére - magyarázta.

A kormány közleménye szerint az IMF-küldöttség vezetője, Jan Kees Martijn méltatta a román gazdaság növekedését és a régióban betöltött fontos szerepét. Jan Kees Martijn arra is rámutatott: a Román Nemzeti Bankkal folytatott megbeszélések során is kiderült, hogy a monetáris rendszer „egészséges és stabil". A Victoria-palotában tartott találkozón a kormány részéről részt vett még Marian Neacşu miniszterelnök-helyettes, Marcel Boloş pénzügyminiszter, Adrian Câciu európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter, valamint Radu Oprea gazdasági miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?